Pieczone piersi z kurczaka w panierce parmezanowej z farszem szpinakowo-pomidorowym i mozzarella

by - 23:13

Z pewnością zauważaliście, że lubią gotować szybkie dania. Tym razem obiad zajął mi 45 min. Uwielbiam to. Szybko, łatwo, zdrowo i przede wszystkim smacznie. Bo w prostocie siła. Pewnie, też zwróciliście uwagę, że większość opcji obiadowych, podaję bez dodatków kasz, ryżów, makaronów czy ziemniaków. Robią to aktualnie, gdyż ograniczam kalorie. To nie tak, że ich w ogóle nie jem ale ich zminimalizowanie pozwala mi zrzucić parę kilo. Później stopniowo będę je dodawać, ale teraz mała redukcja po zimie. Wy oczywiście wedle uznania, możecie łączyć te potrawy z ryżami, kaszami. Przejdźmy, więc do gotowania. Buon Appetito !


SKŁADNIKI 
  • 2 pojedyncze piersi z  kurczaka
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • 1/4 szklanki tartego parmezanu lub grana padano
  • 8 pomidorków suszonych z zalewy
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • 1 mała mozzarella
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • oliwa extra vergine kilka kropli do natarcia fileta
  • sól i pieprz, łyżeczka papryki czerwonej
  • do ozdoby talerza roszponka i kilka pomidorków koktajlowych
SPOSÓB WYKONANIA
  1. Filety oczyszczamy z błonek i kostek, przekrawamy ostrym nożem w połowie piersi ale nie do końca, robimy miejsce na farsz
  2. Smarujemy pierś oliwą i doprawiamy solą, pieprzem, papryką i oregano
  3. Piekarnik nagrzewamy do tem. 230°C
  4. Piersie obtaczamy w roztrzepanych jajkach a następnie umieszczamy w bułce tartej i parmezanie
  5. Faszerujemy środek fileta szpinakiem i pomidorkami w zalewie, które uprzednio odsączamy od zalewy i kroimy na małe kawałeczki
  6. Tak gotowe piersi układamy na blaszce do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. 
  7. Wstawiamy do piekarnika na około 25 -30 min
  8. Na 5 min. przed końcem pieczenia wyciągamy na chwile naszego kurczaka, dorzucamy do środka kilka kawałków mozzarelli i zapiekamy ser w piekarniku

You May Also Like

0 komentarze