Pesto di broccoli

by - 21:51

Witajcie, dziś pesto di broccoli czyli pesto z brokułów. To moje ulubione pesto, smaczne i zdrowe. Brokuł to bardzo zdrowe warzywo zawiera związek sulforafan , który wykazuje działanie przeciwnowotworowym, ma również korzystny wpływ na wzrok. Zawiera dużo cennego błonnika, witaminę C oraz białko. Dlatego jest nazywanym jednym z najzdrowszych warzyw na świecie, więc warto go regularnie spożywać. Ponadto do wykonania pesto potrzebujemy orzeszków piniowych czyli nasionka z sosny. Posiadają one również wiele właściwości zdrowotnych, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Zawierają całkiem dużo witamin takich jak  E i K oraz minerałów miedzi, żelaza i manganu.Charakteryzują się sporą ilością białka.
To danie wykonałam bez dodatku mięsa. Oczywiście można wedle uznania dodać gotowany drób, ale uważam że ilość białka jest wystarczająca i nie ma potrzeby jeść jeszcze mięsa. Przepis jest dobry dla osób niejedzących mięsa, poprzez dużą ilość białka mogę sobie wyrównać niedobór dzienny.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem, jak zwykle będzie łatwo, smacznie i zdrowo. Buon Appetito !


SKŁADNIKI
  • 350g brokułów
  • 30g parmigianino reggiano
  • 2 szczypty soli ( plus sól do osolenia wody na makaron i brokuły )
  • 3 szczypty świeżo mielonego pieprzu
  • 30g orzeszków piniowych
  • 12 listków bazylii
  • 20g migdałów ( mogą być płatki lepiej się mielą )
  • 70g oliwy 
  • 500g makarony (dowolnego ja użyłam farfalle z brilli )

SPOSÓB WYKONANIA 
  1. Brokuł myjemy i czyścimy, zostawiamy tylko różyczki
  2. Do garnka z osolona wodą wrzucamy różyczki z brokuła i zagotowujemy
  3. Brokuły gotujemy około 5 min.
  4. Ugotowane brokuły wyciągamy i czekamy aż ostygną
  5. Do miski wrzucamy wszystkie składniki, gotowane brokuły, parmezan, orzeszki, migdały, oliwę, pieprz i sól
  6. Blendujemy wszytko na jednolite masę 
  7. W dużym garnku zagotowujemy wodę i gotujemy makaron jak podano na etykiecie (al dente)
  8. Odcedzamy makaron przy pomocy durszlaka
  9. Po dokładnym odcedzeniu wrzucamy makaron z powrotem do tego samego garnka gdzie go gotowaliśmy ale już bez wody i dorzucamy nasze pesto
  10. Podgrzewamy wszyto i mieszamy ze sobą przez około 5 min.
Porcja obiadowa dla 3-4 osób.

You May Also Like

0 komentarze