Wybuchowa sałatka z granatem truskawką i awokado

by - 21:39

Witajcie, dzisiaj był piękny słoneczny dzień. U mnie na talerzu też pojawiło się dużo słońca. Taka wiosenno - letnia kompozycja obiadowa. Mam już ochotę na sezonowe owoce i warzywa, ale jeszcze chwilę trzeba poczekać. Aktualnie można pocieszyć się tylko tym importowanymi towarem. W każdym razie obiad był pyszny lekki, kolorowy, słodki ale fit. Jeśli ktoś nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa lub ryb to świetnie pasują do tej sałatki grillowane krewetki bądź grillowany indyk. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
Buon appetito !

 SKŁADNIKI
  • 2 garść roszponki
  • 2 garść rukoli
  • 300g truskawek
  • 1 granat
  • 1 awokado 
Ilość składników na dwie porcje

 Sos
  • 3 łyżki pasty Tahini (kupna lub domowa, polecam domową) Jeśli domowa to nasiona sezamu prażymy na złoty kolor, uprażone nasiona mielimy długo około 10 min aby nasiona puścimy olej dodajemy 4 łyżki oliwy i mielimy, do powstawiania masy lekko płynnej
  • 4 łyżki syropu klonowego  
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz
SPOSÓB WYKONAnia

  1. Kroimy na pół truskawki, obieramy dojrzałe awokado i kroimy w kosteczki lub pół plasterki, wyciągamy nasiona z granatu
  2. Na duży talerz dajemy po garści rukoli i roszponki, dorzucamy awokado, truskawki, nasiona granatu
  3. Mieszamy wszystkie składniki sosu i gotowym sosem polewamy naszą sałatkę

You May Also Like

0 komentarze