Tarta na cieście francuskim z groszkiem i boczkiem

by - 21:36

Witajcie, dzisiaj bez wywodów. Prosta i kolorowa opcja obiadowa. Przepis łatwy i smaczny oraz szybki w wykonywaniu. Zapraszam. Buon Appetito !


SKŁADNIKI
  • 230g gotowego ciasta francuskiego
  • 100g chudego boczku
  • 200ml śmietany do zup i sosów
  • 2 jajka
  • 200g groszku mrożonego
  • 100g sera ricotta
  • 10 listków bazylii ( i kilka do dekoracji )
  • garść małych pomidorków
  • przyprawy każda po łyżeczce ( sól, pieprz, gałka muszkatołowa )
Co jeszcze nam potrzeba ?
  • forma do tarty o średnicy 24 cm (odrobina masła do wymiarowania jej ) 
  • mikser bądź blender
  • spód tortownicy, sucha fasola
SPOSÓB WYKONANIA
  1. Groszek wrzucamy do durszlaka i zalewamy wrzątkiem
  2. Na wysmarowaną masłem formę rozkładamy ciasto francuskie na spodzie i po bokach
  3. Nagrzewamy piekarnik do 200°C  
  4. Podpiekamy sam spód ciasta , ale na ciasto musimy położyć obciążenie najlepiej spód tortownicy i wysypać na to np. fasole suchą czy suchy groch, pieczemy tak przez 15 min . 
  5. Po upływie 15 min ściągamy spód od tortownicy z fasolą i jeszcze chwilkę zapiekamy same ciasto około 5 min.
  6. W między czasie gdy ciasto się piecze szykujemy farsz
  7. Do miski wrzucamy śmietanę, jajka, ser ricotta, posiekaną bazylię i przyprawy, miksujemy całość tak żeby składniki dobrze się wymieszały 
  8. Na patelni teflonowej bez dodatkowego tłuszczu podsmażamy boczek, na skwarki
  9. Na upieczony spod ciasta wylewamy nasz farsz dodajemy wyparzony groszek oraz boczek bez wytrąconego tłuszczu
  10. Pieczemy całość w tem. 180°C przez 25-30 min. aby ciasto po bokach się nie spaliło możemy je zabezpieczyć folią spożywczą 
  11. Jak farsz się zetnie, wyciągamy tartę 
  12. Ozdabiamy ją pokrojonymi pomidorkami i świeżymi listkami bazylii

You May Also Like

0 komentarze