Chleb pszenny razowy na zakwasie

by - 21:54

Witajcie, z pewnością zauważyliście, iż jestem fanką domowego pieczywa. Oczywiście czasem w gościach skuszę się na jakieś kupne pieczywo ale w domu preferuję tylko te z własnego wypieku. Czasem bywa tak, że nie chce mi się upiec chleba czy bułek i zastępuje je kaszą lub płatkami owsianymi. Jaglanka czy owsianka jest również wspaniała na śniadanie i daje wiele energii na nowy początek dnia. Natomiast dziś piszę o chlebie pszennym razowym na zakwasie. Właściwości chleba  razowego jest wiele ja napiszę tylko pokrótce. Jest ciemniejszy, ponieważ zawiera większą ilość błonnika oraz składników mineralnych niż chleb biały. Zawiera drobiny pochodzące z łupin ziarna, które gromadzą cenne składniki. Składniki te powszechnie oddziałują zdrowotnie na organizm człowieka. Pamiętajmy, że jeśli się odchudzamy to błonnik jest dla nas ważnym składnikiem, ponieważ świetnie wiąże wodę a to z nią często miewamy problemy przy odchudzaniu. Daje on również uczucie sytości.
Teraz przejdźmy do wypieku chleba, aby rozpocząć naszą przygodę musimy zrobić zakwas. Wszytko znajdziecie poniżej. Buon Appetito !



 SKŁADNIKI
Jak zrobić zakwas ?
Ja go nazywam zakwas na 5.
Zakwas robimy z mąki pszennej razowej.
Zakwas robimy 5 dni.
Żeby zrobić zakwas musimy mieć jakiś słoik i najlepiej gazę do przykrycia.
Dzień I  - należy do słoika dodać 5 łyżek mąki i 5 łyżek wody mieszamy odstawiamy w ciepłe ciemne miejsce.
Dzień II III IV V - codziennie dodajemy 5 łyżek wody i 5 łyżek mąki lecz musimy pamiętać aby codziennie przed dosypaniem nowej porcji mąki  usunąć 1/2 zakwasu z dnia poprzedniego.
Po V dniach zakwas jest gotowy lecz może być jeszcze słaby, więc proponuję przy pieczeniu chleba wspomóc się odrobiną drożdży.
CHLEB
  • 350g mąki pszennej razowej
  • 150g mąki pszennej
  • 50g górskich płatków owsianych
  • 50g ziaren słonecznika
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka miodu
  • 200 g zakwasu pszennego razowego
  • 600 g wody
  • ( 20g drożdży jeśli to nowy zakwas )
SPOSÓB WYKONANIA
  1. W dużej misce mieszamy mąki, sól, miód, płatki owsiane, słonecznik, zakwas oraz wodę (jeśli robimy z drożdżami to musimy wymieszać je w pięciu łyżkach ciepłej wody i dodać do reszty składników)
  2. Mieszamy wszytko dokładnie
  3. Ciasto na chleb powinno być gęste ale na tyle płynne, żeby je swobodnie wymieszać
  4. Przekładamy ciasto do formy o wymiarach 30 cm x 10 cm wyłożonej papierem do pieczenia
  5. Przykrywamy i odstawiamy na cała noc bądź 6-7 godzin
  1. Ciasto powinno wyrosnąć prawie do brzegów formy
  2. Jak ciasto będzie wyrośnięte i gotowe to rozgrzewamy piekarnik do temperatury 240°C
  1. Smarujemy przy pomocy pędzelka wierzch ciasta i posypujemy płatkami owsianymi
  2. Pieczemy chleb w temperaturze 240°C przez 10 min. a następnie zmniejszamy do temperatury 200°C i pieczemy 1h.
  3. Gotowy chleb zostawiamy do ostygnięcia, ściągamy papier i formę

You May Also Like

0 komentarze