Wegańska zupa z soczewicą i kaszą, pieczoną papryką i pomidorami

by - 10:37

Witam kochani, mam dziś dla Was przepis na słynną zupę paprykową. Przepis jest ulepszony, przez co smak jest jeszcze lepszy, bardziej wyraźniejszy. Zupa jest wegańska więc w przepisie zastosowałam bulion warzywny, jeśli jecie mięso to możecie zastąpić go bulionem mięsnym ale chudym, drobiowym. Następnym wariantem jest kasza jeśli w waszej diecie ograniczacie gluten to do zupy dodajecie kaszę gryczaną. Natomiast gdy gluten Wam nie straszny to proponuję zrobić z kaszą bulgur. Do zupy należy dodać soli oraz cukru. Ja używam tylko soli różowej himalajskiej ale jeśli Wy używacie zwykłej jodowanej to dodajcie jej troszkę mniej bo jest mocniejsza . W razie potrzeby lepiej dosolić pod koniec niż przesolić na początku. Jeśli chodzi o cukier użyłam brązowego bo lubię jego lekko wyrazistszy smak, ale możecie dodać normalny biały. Buona Appetito



Składniki

  • 100 g soczewicy czerwonej
  • 100 g kaszy bulgur bądź gryczanej prażonej 
  • około 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 3 duże pomidory malinowe
  • 4 papryki czerwone
  • 2 cebule białe
  • 2 ząbki czosnku 
  • 80 g przecieru pomidorowego
  • Świeża mięta
  • Świeżą kolędra
  • Sól
  • Pieprz cayenne
  • Kminek mielony
  • Papryka słodka
  • Papryka wędzona
  • 0,5 Cytryny
  • Oliwa
  • Cukier 
Sposób wykonania
  1. Nagrzewamy piekarnik na 200 C. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazda nasiennego i przekrawamy na pół, usuwamy białe gorzkie części 
  2. Na blaszce kładziemy papier do pieczenia następnie paprykę i rozgnieć ja dłonią. Tak przygotowaną paprykę polewamy oliwą i solimy
  3. Gdy piekarnik się rozgrzeje wkładamy paprykę i pieczemy ją 20 minut
  4. Płuczemy kaszę i soczewicę kilka razy i osuszamy ręcznikiem papierowym 
  5. Pomidory należy spożyć 
  6. Na desce do krojenia siekamy cebulę
  7. W garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę, podsmażamy ją chwilę i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy chwilę wszytko razem tak aby nie przypalić czosnku i wlewamy bulion
  8. Gdy bulion się zagotuję dodajemy kaszę, soczewicę oraz łyżeczkę soli, gotujemy wszytko pod przykryciem około 15 minut ( gdyby zupa była za gęsta dodajemy szklankę wody )
  9. Ściągamy skórkę ze sparzonych pomidorów i usuwamy ze środka twardą część
  10. Ściągamy skórkę z wcześniej upieczonej papryki ( bardziej przypieczone kawałki skórki można zostawić )
  11. Do miski blendera wkładamy pomidory, paprykę. Dodajemy łyżkę kminku, papryki słodkiej, papryki wędzonej, cukru, soli oraz pół łyżeczki pieprzu cayenne. Następnie dodajemy sok z przeciśniętej cytryny oraz przecier pomidorowy
  12. Miksujemy wszytko na jedną masę i wlewamy do naszej zupy
  13. Gotujemy wszytko razem około 15 minut
  14. Zupę podajemy z posiekaną świeża miętą oraz kolendrą






You May Also Like

0 komentarze