Quiche z łososiem i pomidorami

by - 21:14

Witam, dzisiaj ciąg dalszy tarto - podobnych wynalazków. Myślę, że jeszcze jedna tarta powstanie bo zakupiłam dużą ilość ciasta francuskiego i muszę je teraz w pożyteczny sposób wykorzystać. Zapraszam do zapoznania się z przepisem i upieczenia quiche na pewno będziecie zachwyceni. Buon Appetiton !


SKŁADNIKI 
  • 150g świeżego łososia
  • 1 łyżka oliwy
  • 230g ciasta francuskiego
  • 3 pomidory
  • 500g sera ricotta
  • szczypior
  • 2 cebule dymki ze szczypioru
  • 2 jajka
  • 50g parmezanu (oraz odrobina do posypania )
  • 0,5 tartej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka soli, pieprzu, gałki muszkatołowej
  • masło
  • garść rukoli do dekoracji

SPOSÓB WYKONANIA
  1. Łososia kroimy w małą kostkę i podsmażamy na oliwie przez około 5 min. 
  2. Na wysmarowaną masłem formę rozkładamy ciasto francuskie na spodzie i po bokach
  3. Aby ciasto nabrało odpowiedniego kształtu najpierw je rozwałkowujemy i wycinamy z niego koło, najlepiej od formy tarty
  4. Nagrzewamy piekarnik do 200°C  
  5. Podpiekamy sam spód ciasta, ale na ciasto musimy położyć obciążenie najlepiej spód tortownicy i wysypać na to np.  ( fasole suchą czy suchy groch bądź lekkie naczynie żaroodporne ), pieczemy tak przez 15 min. 
  6. Po upływie 15 min. zabieramy spód od tortownicy z obciążeniem i jeszcze chwilkę zapiekamy same ciasto około 5 min.
  7. W między czasie gdy ciasto się piecze szykujemy farsz
  8. W misce mieszamy ser ricotta, parmezan, łososia, szczypior, cebulkę, jajka, skórkę z cytryny i przyprawy
  9. Gotowy farsz wykładamy na wypieczony spód ciasta
  10. Pomidory kroimy w plasterki i wciskamy do środka i kładziemy na wierzch 
  11. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w tem. 180°C przez 25-20 min
  12. Boki ciasta możemy zabezpieczyć folią spożywczą, aby się nie przypaliły
  13. Po wyciągniecie czekamy aż delikatnie ostygnie i posypujemy ją parmezanem i rukolą

You May Also Like

0 komentarze