Chili con carne wersja light z indykiem

by - 20:32

Lubię obiady, które nie zajmują dużo czasu i wielkiego gotowania im szybciej tym lepiej i jeszcze lepiej, żeby jak najmniej nabrudzić. Ten przepis jest wykonany na jednej patelni. Czyli chili jest szybkie, łatwe, zdrowe i ekonomiczne a to lubię najbardziej. Więc bierzmy się za gotowanie. Buon Appetito !


SKŁADNIKI


  • 500 g mielonego indyka
  • pół szklanki ryżu
  • 2 cebule czerwone
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • pól puszki krojonych pomidorów bez skórek
  • 1 mała papryczka chili
  • 2 gracie świeżych małych pomidorków koktajlowych
  • 1 szklanka bulionu
  • 1/3 szklanki odsączonej czerwonej fasoli z puszki
  • 1/3 szklanki odsączonej kukurydzy z puszki
  • stary parmezan do posypania
  • przyprawa łyżeczka papryki ostrej i słodkiej, łyżeczka kminku mielonego, szczypta oregano i łyżeczka soli

SPOSÓB WYKONANIA

  1. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwie 
  2. Dodajemy cebulkę pokrojoną w kosteczkę 
  3. Jak cebula się zeszkli dodajemy mięso, które odsmażamy w miedzy czasie dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek
  4. Następnie przyprawy, mieszamy i wsypujemy suchy ryż i ponownie mieszamy
  5. Wrzucamy resztę warzyw paprykę, fasolę, kukurydzę, pomidory z puszki oraz bulion 
  6. Mieszamy,  zagotowujemy i przykrywamy wszytko na 20 min. mieszamy od czasu do czasu
  7. Po upływie czasu dodajemy starty parmezan, posypujemy i przykrywamy na dwie minuty, aż się roztopi ser
  8. Dojrzałe awokado obieramy i kroimy, kropimy sokiem z cytryny i solimy a pomidorki kroimy na pół. Dodajemy je na nasze chili

You May Also Like

0 komentarze