Tort z owocami

by - 22:14

Witajcie, dzisiaj nie będę się rozpisywać. Niedzielny poranek postanowiłam spędzić na pieczeniu tego cudeńka. Jest łatwy w wykonaniu, trudno tu coś zepsuć jedyne co może sprawić trudność to przecięcie biszkoptu na cztery części. Podobno można ciąć nitką ja tego jeszcze nie robiłam. Prezentuje się świetnie, smakuje również dobrze. Jest słodki, owocowy przełamany sokiem z limonki, który dodaje orzeźwienia. Buon Appetito !


SKŁADNIKI

Biszkopt
  • 6 białek
  • 6 zółtek
  • 150g cukru
  • 120g mąki pszennej tortowej
  • 90g mąki ziemniaczanej
  • 10g proszku do pieczenia
Nakrapiacz do biszkoptu
  • 50ml wody
  • 80g cukru 
  • sok z połowy limonki
  • sok z połowy pomarańczy
Krem
  • 600ml śmietanki 30% schłodzonej
  • 20g żelatyny rozpuszczonej w 80 ml wody
  • 150g cukier puder
  • starta skórka z jednej limonki
  • sok z połowy limonki
Owoce
  • 200g borówek
  • 200g oczyszczonych platerów pomarańczy
  • 1 mała kiść z winogron przekrojona na pół bez pestek
  • plasterek z limonki
Co jeszcze potrzebujemy
  • Formę okrągła o średnicy 25cm
  • Papier do pieczenia
  • Mikser
SPOSÓB WYKONANIA
  1. Białka ubijamy za pomocą miksera na puszysta masę. W trakcie dodajemy cukier. Miksujemy, aż cukier się rozpuści
  2. Mikser włączamy na najwolniejsze obroty i dodajemy stopniowo żółtka
  3. Następnie dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Wszytko mieszamy
  4. Tak gotową masę przekładamy do formy, wyłożoną papierem do pieczenia
  5. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w tem. 170°C z termoobiegiem lub bez 180-190°. Przez około 40 min. Ciasto sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło
  6. Upieczony biszkopt spuszczamy na papier do pieczenia do góry nogami z wysokości 20 cm  
  7. Czekamy aż biszkopt ostygnie
  8. Robimy nakrapiacz w małym garnku. Dodajemy wszystkie składniki (cukier, soki z owoców) i zagotowujemy. Odstawiamy do wystygnięcia
  9. Krem robimy w dużej misce. Mocno schłodzoną śmietanę miksujemy 
  10. Namoczoną w wodzie żelatynę, rozpuszczany w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej
  11. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz startą skórkę z limonki
  12. Dodajemy stopniowo rozpuszczoną żelatynę 
  13. Na koniec do kremu dodajemy sok z limonki
  14. Wystudzony biszkopt kroimy na cztery części
  15. Każdą część biszkoptu nakrapiamy nakrapiaczem. Następnie kładziemy krem i owoce. Biszkopt układamy jeden na drugim. Górę dekorujemy owocami i plasterkiem limonki



 Propozycja podania
  


You May Also Like

0 komentarze