Zupa z soczewicą i pomidorami

by - 16:57

Przygotowałam dziś dla Was znakomitą zupę z soczewicą. Lubią tą zupę bo dla mnie jest treściwa, dzięki soczewicy. Soczewica ma wiele właściwości zdrowotnych. Jest też bardzo dobrą alternatywą dla tych co nie jedzą mięsa. Zawiera dużą ilość dobrze przyswajalnego białka. Zawiera również potas, który obniża ciśnienie oraz kwas foliowy, który jest wskazany dla kobiet w ciąży.
Zapraszam do wykonania tej zupy bo to samo zdrowie. Buon Appetito!


SKŁADNIKI
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • 400 ml soku pomidorowego
  • 300 g soczewicy
  • 1,5 litra bulionu
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 2 szczypty ziół prowansalskich 
  • sól i pieprz do smaku
SPOSÓB WYKONANIA
  1. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek
  2. Na rozgrzaną oliwę dorzucamy pokrojone warzywa w kostkę warzywa
  3. Warzywa mamy zeszklić 
  4. Wlewamy bulion i zagotowujemy wszystko
  5. Dodajemy pomidorki z puszki i przyprawy
  6. Gotujemy przez około 15 minut
  7. Wlewamy sok pomidorowy i gotujemy przez 10 min.
  8. Jak warzywa będą miękkie bledujemy wszytko
  9. Dodajemy opłukana, odsączoną soczewice
  10. Gotujemy przez około 10 minut
  11. Doprawiamy według uznania solą i pieprzem
  12. Możemy podawać z parmezanem i szczypiorkiem

Propozycja podania. Opcja dwudniowa na około 6 porcji.

You May Also Like

0 komentarze