Muffiny bananowo czekoladowe

by - 22:36

Jutro tłusty czwartek, więc można sobie pozwolić na małe co nieco , albo i nawet duże. Słuchy mnie doszły, że kalorie zjedzone w ten dzień nie tuczą. Raz w roku przecież można sobie pozwolić na pączka i na inne słodkości. Ja dzisiaj chciałam Wam zaproponować muffiny bananowo czekoladowe. Oczywiście z pączkami nic nie mają wspólnego, ale są fajnym rozwiązaniem dla tych co nie lubią pączków, bądź na pączkach nie poprzestaną. 
Muffiny są dobrym rozwiązaniem dla amatorów pieczenia lub dla tych co już pieką ale zależy im na czasie. Zrobienie ich zajmuje zaledwie 40 min. A prezentują się świetnie i smakują równie dobrze. Buon Appetito !



SKŁADNIKI

Muffiny
  • 3 dojrzałe banany
  • 100g roztopionego masła
  • 150g cukru trzcinowego
  • Półtora łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 270g mąki pszennej tortowej 
  • 50g czekolady deserowej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 
Krem
  • 250g roztopionego masła
  • 3 żółtka
  • 2 banany
  • 45g kakao
  • 50g cukru
  • cytryna, kilka kropel
Co potrzebujemy
  • standardową formę do muffinów
  • rękaw cukierniczy
  • tłuczek do ziemniaków lub ugniatacz do ziemniaków puree
  • mikser
  • foremki papierowe

 SPOSÓB WYKONANIA

Ciasto muffin
  1. Banany obieramy, łamiemy i wrzucamy do miski. Miażdżymy je za pomocą tłuczka bądź ugniatacza
  2. Ubijamy dwa jajka z cukrem trzcinowym za pomocą miksera
  3. Czekolady siekamy na małe kawałki
  4. Do bananów dodajemy roztopione masło
  5. Do miski z bananami przesiewamy mąkę, mieszamy, dodajemy proszek, mieszamy, dodajemy posiekaną czekoladę, ubite jajka z cukrem i cukier waniliowy. Wszytko dokładnie mieszamy
  6. Wykładamy formy papierowe do formy (blaszki) i wypełniamy je masą do 3/4 wysokości, można wypełnić je za pomocą rękawa cukierniczego
  7. Pieczemy w temperaturze 160°C z termoobiegiem lub bez termoobiegu 170 °C
  8. Czas pieczenie 25-30 min . Piekarnik musi być rozgrzany przed wstawieniem muffinków
 Krem
  1. Banany blendujemy z cukrem, kakaem, 3 żółtkami oraz kropelkami cytryny
  2. Zmiksowane składniki przelewamy do garnka, podgrzewamy do tem. około 80°C, cały czas mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia i następnie wkładamy do lodówki
  3. Za pomocą miksera, miksujemy miękkie masło. Do masła dodajemy schłodzony krem i ponownie miksujemy
  4. Krem nakładamy na wystudzone muffiny za pomocą rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką




You May Also Like

0 komentarze