Kajzerki bezglutonowe

by - 22:12

Free gluten czyli  wolne od glutenu. Takie bułeczki przygotowałam dla Was dzisiaj. Wiem, że jest duża grupa ludzi chorujących na celiakia i uczulonych na gluten. Jeżeli nie mamy problemów z glutenem to myślę, że nie ma sensu go eliminować całkowicie z diety.  Natomiast samą pszenicę i tak lepiej ograniczać, ponieważ należy do zbóż mocno zmodyfikowanych, które ma w sobie dużą ilość glutenu, który w nadmiarze może niekorzystnie wpłynąć na każdego z Nas. Pszenica ma również wysoki indeks glikemiczny, który powoduje szybki wzrost poziomu cukru we krwi po posiłku. Jest on częściowo odpowiedzialny za oponkę na brzuchu i chęć na słodycze. Pieczywko przygotowałam również bez laktozy. Bułeczki są bardzo łatwe w wykonaniu, a ciasto wyrasta dość szybko. Buon Appetito !


SKŁADNIKI

  • 550g mąki Schar Mix B
  • 300ml wody mineralnej gazowanej
  • 20g drożdży świeżych
  • 60ml jogurtu sojowego lub śmietany sojowej
  • 2 łyżki miękkiego masła bez laktozy
  • 2 szczypty soli 
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki mleka bez laktozy mleka

SPOSÓB WYKONANIA

  1. Drożdże rozrabiamy z 3 łyżkami letniej wody
  2. Do dużej miski wsypujemy wszystkie składniki i drożdże 
  3. Mieszamy dokładnie najlepiej przy użyciu miksera z hakiem. Można ręką, ale ciasto bardzo się klei i jest do trudne, ale do wykonania
  4. Gdy dokładnie wymieszamy wszystkie składniki ciasto przybierze formę ciastoliny, będzie się kleić do ręki 
  5. Formujemy około 8-10 bułek, przed klejeniem każdej bułki posypujemy ręce mąką aby je dobrze uformować
  6. Tak uformowane bułeczki kładziemy na blaszce do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia
  7. Smarujemy odrobiną oleju i robimy nożem krzyrzyki na górze bułki
  8. Moczymy ścierkę kuchenną ciepłą wodą i robimy daszek nad bułeczkami tak, żeby były zakryte ale ścierka ma nie dotykać bułek. Możemy użyć do tego 4 szklanek ustawionych po bokach
  9. Bułeczki ostawiamy do wyrośnięcia na 45 min 
  10. Piekarnik bez termoobiegu rozgrzewamy do 180°C bułki pieczemy przez 40 min.
  11. Odstawiamy do wystygnięcia

You May Also Like

0 komentarze