Drożdzowe słodkie bułeczki

by - 09:55

Witajcie kochani. Czasem trzeba osłodzić sobie trochę życie. Szczególnie gdy za oknem zimno, szaro, buro i ponuro. Żeby nie przesadzić ze słodkościami fajnym rozwiązaniem są słodkie drożdżowe bułeczki z kruszonką. Można podawać je z marmoladą , dżemem, miodem lub tak jak ja z odrobiną masła. Takie bułeczki zjedzone na śniadanie spokojnie spalimy w ciągu dnia. Miłego słodkiego wypiekania tych pyszności kochani. Buon Appetito !



SKŁADKI

Ciasto na bułeczki 
  • 25g drożdży
  • 150 ml mleka
  • 350g mąki pszennej tortowej 
  • 100g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 1 białko
  • 50g roztopionego masła
  •  Duża szczypta soli
Kruszonka
  • 80g mąka
  • 60g masła
  • 50g cukru
 SPOSÓB WYKONANIA
Bułeczki
  1. Drożdże ucieramy w miseczce z łyżką cukru
  2. Mleko podgrzewamy w garnku do tem. około 40°C
  3. Mleko łączymy z utartymi drożdżami i resztą cukru
  4. Do osobnej dużej miski przesiewamy mąkę. Robimy w niej zagłębienie i wlewamy tam drożdże z cukrem. Robimy rozczyn i miskę przykrywamy oraz odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min.
  5. Gdy rozczyn troszkę urośnie dodajemy do niego cukier waniliowy i sól
  6. Wyrabiamy całość, dodajemy żółtka i roztopione masło
  7. Wyrabiamy wszytko dokładnie tak aby ciasto odklejało się od ręki, przykrywamy i odstawiamy na 40 min do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość
  8. Po wyrośnięciu ciasta ugniatamy je ponownie i robimy z niego bułeczki około 10-12 bułeczek.
  9. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  10. Bułeczki jeszcze raz przykrywamy szmatką i odstawiamy na 20 min. 
  11. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy białkiem i posypujemy obficie kruszonką
  12. Tak przygotowane bułki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w tem. 190°C z termoobiegiem i bez termoobiegu 200°C około 12-14 min.
Kruszonka
  1. Do miseczki wrzucamy mąkę
  2. Dodajemy cukier i ciepłe masło 
  3. Wszystkie składniki zagniatamy ręką do uzyskania kruszonki

You May Also Like

0 komentarze