Wołowina po wietnamsku w sezamie

by - 23:12

Witam Was kochani dziś mam dla Was przepis na pyszną wołowinę po wietnamsku w sezamie. Nie będę długo pisać przepis petarda wychodzi perfekcyjnie i nie zajmuje wiele czasu. Szybko, pysznie i zdrowo. Tym Przepisem mogą pochwalić się najszersze restauracje. Zachęcam do zrobienia. Dajcie znać jak wyszło.


SKŁADNIKI
  • 700g wołowiny ( antrykotu, tłustszy kawałek, zwanym tłustym oczkiem RIB EYE)
  • 1 biała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 gruszki
  • 1 pęczek szczypioru
  • 3 łyżeczki brązowego cukru
  • 80 ml sosu sojowy
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 łyżeczki oleju sezamowy (bądź inny )
  • 2 łyżki sezamu
  • olej 
SPOSÓB WYKONANIA 

  1. Wołowinę kroimy w cienkie plastry
  2. Obieramy cebulę i kroimy w piórka dzielimy na dwie równe części
  3. Czosnek czyścimy i zostawiamy 3 obrane ząbki
  4. Szczypior myjemy i kroimy drono dzielimy na dwie równe części
  5. Gruszkę obieramy i usuwamy nasiona
  6. Miksujemy składniki : połowę cebuli, 3 ząbki czosnku, połowę szczypioru oraz gruszkę
  7. Następnie dodajemy do miksowania sos sojowy, pieprz i olej sezamowy oraz cukier
  8. Ma powstać sos, którym zalewamy wołowinę
  9. Do wołowiny dodajemy drugą cześć cebuli pokrojonej w piórka
  10. Tak gotową wołowinę w marynacie wstawiamy do lodówki na 30 min.
  11. Po upływie czasu rozgrzewamy bardzo mocno patelnia z dwoma 2 łyżkami oleju ( Bardzo ważne jest, aby tłucz i patelnia były mocno nagrzane wtedy wołowina staje się miękka )  
  12. Smażymy według uznania u mnie około 7 min. cały czas mieszając
  13. Na koniec posypujemy wołowinę szczypiorem oraz sezamem
  14. Możemy podawać z ryżem i warzywami

You May Also Like

5 komentarze

  1. Bardzo smaczne, wołowina miękka (smażona zgodnie z przepisem na bardzo gorącej patelni), aromatyczna, lekko ostra. Pyszna
    😃

    OdpowiedzUsuń