Kajzerki pełnoziarniste

by - 21:49

Witajcie. Związku z dużym zainteresowaniem poprzednimi bułeczkami,  postanowiłam zaproponować Wam podobny przepis na kajzerki. W tym przepisie wykorzystuje się mąkę pełnoziarnistą. Mąka pełnoziarnista to królowa wśród mąk, ponieważ produkowana jest z pełnych ziaren co znaczy, że nie traci swoich właściwości odżywczych. Taka mąka posiada dużo błonnika, witamin i minerałów. Jest więc o wiele zdrowsza, obojętnie czy wybierzemy pszenną żytnią czy orkiszową, to samo zdrowie.
Do zrobienia kajzerek wykorzystamy mąkę pszenną pełnoziarnistą. Kajzerki są łatwe w wykonaniu potrzebujemy tylko chwilkę czasu, żeby wyrosło ciasto. Mało pracy radości wiele. Polecam własne wypieki i rezygnacje z pieczywa kupnego. Buon appetito !


SKŁADNIKI
  • Pół szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki płaskie miodu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 20 g drożdży świeżych ( oraz 3 łyżki letniej wody do rozpuszczania )
  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 1 szklanka mąki pszennej (oraz odrobina do ugniata ciasta ) 
  • jajko
  • 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego ( ja sama mielę ziarna w młynku,  kupnu gotowy zmielony szybko się utlenia i traci na wartościach zdrowotnych)

SPOSÓB WYKONANIA
 
  1. Do dużej miski wsypujemy płatki owsiane, dodajemy miód sól oraz masło i zalewamy wszytko wrzątkiem. Dokładnie mieszamy całość. Odstawiamy do ostygnięcia. 
  2. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i odstawiamy na parę minut
  3. Dodajemy siemię lniane i drożdże do miski z płatkami owsianymi mieszamy dokładnie
  4. Dodajemy mąki i wyrabiamy ciasto
  5. Wyrobione ciasto zakrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 h w ciepłe miejsce
  6. Z wyrośniętego ciasta formujemy kulki na bułki i lekko spłaszczamy je. Odkładamy bułki na blachę do pieczenie wyłożoną papierem do pieczenia.  Przykrywamy je i odstawiamy ponownie na około 45 min. w ciepłe miejsce.
  7. Jak bułeczki nabiorą objętości rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem na 190 °C lub bez na 200 °C . Możemy posmarować je roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzla, aby były błyszczące.  Przed wstawieniem do piekarnika za pomocą noża robimy krzyżyki na bułkach. Tak gotowe wstawiamy do piekarnika na 15 min. 

Porcja na osiem kajzerek.


You May Also Like

0 komentarze