Il ragu' alla bolognese

by - 22:18

Il ragu' alla bolognese czyli po prostu makaron z sosem Bolońskim . Mój ulubiony sos, sycący coś dla miłośników mięsiwa. Dobry dla dorosłych jak i dla dzieci. Jest to przepis dość prosty więc każdy amator gotowania sobie z nim poradzi. Myślę że przepis spodoba się Wam i trafi do waszego serca przepraszam żołądka . Buon appetito.



SKŁADNIKI
  • duża marchew
  • duża cebula 
  • pół selera (bądź ćwiartka jeśli będzie duży)
  • 250g mielonego mięsa wołowego ( używam wołowiny extra )
  • 250g mielonego mięsa wieprzowego ( używam łopatki wieprzowej )
  • 250ml bulionu 
  • 700g Passaty di pomodoro ( ja używam mutti )
  • 2 łyżki olej z oliwek
  • pół szklanki wina czerwonego wytrawnego
  • według uznania sól i pieprz ( ja dodaje olio piccante zamiast pieprzu )
  •  ser pecorino ( może być inny parmezan ale do tego sosu pecorino jest najlepszy)
  • 400g makaronu dowolny spaghetti , penne , co lubimy. 400g to jedna porcja obiadowa dla rodziny, sosu wychodzi znacznie więcej na pewno wystarczy na dwa obiady.
  • opcjonalnie bazylia
SPOSÓB WYKONANIA

  1. Warzywa obieramy i trzemy na tarce o dużych oczka, wszytko trzemy do jednej miski.
  2. W dużym garnku rozgrzewamy na małym ogniu oliwę z oliwek, chwile max. dwie minuty tak aby nie było czuć intensywnej woni oliwy.
  3. Do rozgrzanej oliwy dodajemy warzywa zwiększamy minimalnie ogień i  cały czas mieszamy przez około 3 minuty.
  4. Rozkręcamy porządnie ogień i dodajemy mięso i intensywnie mieszamy aż naczynka się zetną około 5 min.
  5. Dodajemy wino mieszamy i zmniejszamy ogień do minimum i przykrywamy garnek pokrywką na 3 min.
  6. Po upływie 3 min. dodajemy bulion mieszamy przykrywamy i czekamy 2 min.
  7. Dodajemy passatę , mieszamy. Jeśli sos będzie za" mało pomidorowy  " dodajemy jeszcze dwie łyżeczki czubate koncentratu pomidorowego. Gotujemy na małym ogniu min. godzinę od czasu do czasu mieszamy. Lepiej wybrać wysoki garnek ponieważ sos  przy mieszaniu lubi skakać.
  8. Pod koniec gotowanie przyprawiamy według uznania, mieszamy i próbujemy czy nam smak odpowiada
  9. Wstawiamy wodę na makaron i gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  10. Jeśli makaron jest gotowy odcedzamy i dodajemy sos. Ja na jedną porcję makaronu na talerzu dodaję około dwie chochle sosu.
  11. Posypujemy obficie startym serem i dekorujemy listkami bazylii.
  12. Buon appetito

You May Also Like

0 komentarze