Bułeczki razowe owsiane

by - 23:45

Witajcie kochani. Dzisiaj chciałam Wam zaproponować oraz zachęcić do własnych wypieków.  Niestety pieczywo spotykane teraz w sklepach nie jest dobrej jakości. Jest najczęściej produktem głęboko mrożonym, przechowywanym miesiącami w zamrażarkach. Takie pieczywko jest faszerowane ulepszaczami,  oraz środkami przeciw pleśni. Środki te mogą powodować alergie. Oczywiście wiem, że w natłoku spraw nie jest łatwo samemu piec, również  i mi się zdarza sięgnąć po gotowy produkt. Natomiast, uważam że na zdrowe Nam wyjdzie jak zredukujemy cześć chemii spożywczej. Jeśli więc mamy możliwość, wolną godzinkę wieczorem warto ją zagospodarować na własne wypieki. A chyba nie ma nic piękniejszego niż pachnący chlebem dom.
Proponuję dziś przepis na bułeczki razowe owsiane. Piekę je wieczorom i rano mam prawdziwe mistrzowskie śniadanie. Bułeczki są smaczne, łatwe w wykonaniu mogę być przechowywane parę dni i nie tracą na świeżości. Choć u mnie nie ma możliwości, aby przetrwały parę dni. To do roboty. Buon Appetito!




SKŁADNIKI

  • Pół szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki płaskie miodu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 20 g drożdży świeżych ( oraz 3 łyżki letniej wody do rozpuszczania )
  • 1,5 szklanki razowej pszennej
  • 1 szklanka mąki pszennej (oraz odrobina do ugniata ciasta ) 
  • jajko
  • 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego ( ja sama mielę ziarna w młynku,  kupnu gotowy zmielony szybko się utlenia i traci na wartościach zdrowotnych)

SPOSÓB WYKONANIA
 
  1. Do dużej miski wsypujemy płatki owsiane, dodajemy miód sól oraz masło i zalewamy wszytko wrzątkiem. Dokładnie mieszamy całość. Odstawiamy do ostygnięcia. 
  2. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i odstawiamy na parę minut
  3. Dodajemy siemię lniane i drożdże do miski z płatkami owsianymi mieszamy dokładnie
  4. Dodajemy mąki i wyrabiamy ciasto
  5. Wyrobione cisto zakrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 h w ciepłe miejsce
  6. Z wyrośniętego ciasta formujemy kulki na bułki, odkładamy kuleczki na blachę do pieczenie wyłożoną papierem do pieczenia. Kuleczki przykrywamy i odstawiamy ponownie na około 45 min. w ciepłe miejsce.
  7. Jak kuleczki nabiorą objętości rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem na 190 °C lub bez na 200 °C ,  smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami owsianym. Tak gotowe wstawiamy do piekarnika na 15 min.  



You May Also Like

1 komentarze