Uwielbiam szpinak, zdrowy, pyszny, zielony mało wymagający. Podobno wykazuje właściwościowi antynowotworowe . Na pewno stanowi cenne źródło soli mineralnych magnezu i fosforu, oraz witamin takich jak wit. A, E i C . Zawiera również sporą ilość białka. Lubię go gotować z makaronem, ryżem jak i surowy w sałatkach. Taki ze mnie Papaj .
Na dzisiejszym obiedzie królował właśnie on obok kurczaka i suszonych pomidorów. Stanowili wyśmienitą całość z zielonym królem na czele. Buon Appetito.
SKŁADNIKI
- 500g piersi z kurczaka ( ja użyłam kurczaka kukurydzianego polecam )
- Opakowanie świeżego szpinaku
- 2 cebule
- 4 nieduże ząbki czosnku
- 12 suszonych pomidorów ( mogą być z zalewy tylko należy je odsączyć od tłuszczu)
- 3 łyżki olej z oliwek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki śmietany 30
- 200ml bulionu
- 100g ugotowanego ryżu bądź jeden worek
- sól, pieprz, ulubione przyprawy do mięsa ( kurczaka możemy również doprawić solą pieprzem kurkumą oraz słodką papryką)
SPOSÓB WYKONANIA
- Kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę przyprawiamy według uznania ( ja stosuję ekologiczną przyprawę do drobiu dary natury) .
- Siekamy cebulę, czosnek czyścimy
- Pomidory kroimy w paseczki
- Szpinak przekładamy do durszlaka przemywamy
- Gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu
- Rozgrzewamy tłuszcz na dużej patelni na małym ogniu. Dodajemy posiekaną cebulę. Ma się zeszklić
- Do cebuli dodajemy kurczaka, rozkręcamy porządnie ogień. Chwile przysmażamy mięso cały czas mieszając około 3min.
- Dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek. Mieszamy chwileczkę, około kilkunastu sekund tak żeby go nie spalić
- Wlewamy bulion, mieszamy i przykrywamy i dusimy około 5 min. Na średnim ogniu.
- Zwiększamy ogień dodajemy szpinak przykrywamy i mieszamy. Mieszamy i przykrywamy do momentu, aż straci on objętość
- Dodajemy pomidory oraz koncentrat. Mieszamy przykrywamy gotujemy około 3-4min.
- Na małym ogniu dodajemy śmietanę oraz ówcześnie ugotowany ryż. Mieszamy dokładnie i przyprawiamy całość solą i pieprzem
0 komentarze