Kurczak kukurydziany ze szpinakiem

by - 23:56

Uwielbiam szpinak, zdrowy, pyszny, zielony mało wymagający. Podobno wykazuje właściwościowi antynowotworowe .   Na pewno stanowi cenne źródło soli mineralnych magnezu i fosforu, oraz witamin takich jak wit. A, E i C . Zawiera również sporą ilość białka. Lubię go gotować  z makaronem, ryżem jak i surowy w sałatkach. Taki ze mnie Papaj .  
Na dzisiejszym obiedzie królował właśnie on obok kurczaka i suszonych pomidorów. Stanowili wyśmienitą całość z zielonym królem na czele. Buon Appetito.




SKŁADNIKI
  • 500g piersi z kurczaka ( ja użyłam kurczaka kukurydzianego polecam )
  • Opakowanie świeżego szpinaku
  • 2 cebule 
  • 4 nieduże ząbki czosnku
  • 12 suszonych pomidorów ( mogą być z zalewy tylko należy je odsączyć od tłuszczu)
  • 3 łyżki olej z oliwek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki śmietany 30
  • 200ml bulionu
  • 100g ugotowanego ryżu bądź jeden worek  
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy do mięsa ( kurczaka możemy również doprawić solą pieprzem kurkumą oraz słodką papryką) 


SPOSÓB WYKONANIA

  1. Kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę przyprawiamy według uznania ( ja stosuję ekologiczną przyprawę do drobiu dary natury) .
  2. Siekamy cebulę, czosnek czyścimy
  3. Pomidory kroimy w paseczki
  4. Szpinak przekładamy do durszlaka przemywamy 
  5. Gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu
  6. Rozgrzewamy tłuszcz na  dużej patelni na małym ogniu. Dodajemy posiekaną cebulę. Ma się zeszklić
  7. Do cebuli dodajemy kurczaka, rozkręcamy porządnie ogień. Chwile przysmażamy mięso cały czas mieszając około 3min.
  8. Dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek. Mieszamy chwileczkę, około kilkunastu sekund tak żeby go nie spalić
  9. Wlewamy bulion, mieszamy i przykrywamy i dusimy około 5 min. Na średnim ogniu.
  10. Zwiększamy ogień dodajemy szpinak przykrywamy i mieszamy. Mieszamy i przykrywamy do momentu, aż straci on objętość
  11. Dodajemy pomidory oraz koncentrat. Mieszamy przykrywamy gotujemy około 3-4min. 
  12. Na małym ogniu dodajemy śmietanę oraz ówcześnie ugotowany ryż. Mieszamy dokładnie i przyprawiamy całość solą i pieprzem

 Propozycja dwudniowa

You May Also Like

0 komentarze