Łódeczki z cukinii faszerowane mięsem i pomidorami
Witam Was kochani po krótkiej przerwie. Dziś mam dla Was przepis na łódeczki z cukinii faszerowane mięsem mielonym z indyka oraz pomidorami. Łódeczki są łatwe w wykonaniu, nie zabierają wiele czasu a są bardzo smaczne i ciekawie wyglądają. Zapraszam po przepis. Buon Appetito !
SKŁADNIKI
- 3 cukinie ( nie za duże)
- 400g mięsa mielonego z indyka
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 5 listków bazylii
- tarty parmezan
- sól, pieprz do smaku
- ekologiczna przyprawa do mięsa drobiowego ( bądź łyżeczka papryki słodkiej, ostrej, kurkumy oraz ze szczyptą soli )
SPOSÓB WYKONANIA
- Cukinię myjemy i przekrajany wzdłuż. Za pomocą łyżeczki usuwały miąższ, miąższ umieszczamy w miseczce
- Pomidory należy sparzyć i usunąć skórkę, następnie kroimy je w kosteczkę i dodajemy je do miąższu z cukinii, dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz podarte listki bazylii, mieszamy i odstawiamy
- Mięso doprawiamy, mieszamy i odstawiamy na chwilę
- Łódeczki kładziemy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia, możemy je delikatnie posolić
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 °C
- Same łódeczki wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 10 min. w tym samym czasie robimy farsz
- Rozgrzewamy oliwę na patelni dodajemy cebulę chwilę przysmażamy i dodajemy czosnek, po chwili dodajemy mięso. Smażymy aż mięso się zarumieni, często mieszając
- Następnie dodajemy miąższ z cukinii i pomidory przysmażamy chwilę razem i przykrywamy całość pokrywką i dusimy farsz 5 minut
- Wyciągamy z piekarnika cukinię i faszerujemy ją gotowym farszem
- Całość wkładamy do piekarnika na 15 min.
- Dwie minuty przed końcem pieczenia, posypujemy cukinię partym parmezanem
0 komentarze