Łódeczki z cukinii faszerowane mięsem i pomidorami

by - 12:10

Witam Was kochani po krótkiej przerwie. Dziś mam dla Was przepis na łódeczki z cukinii faszerowane mięsem mielonym z indyka oraz pomidorami. Łódeczki są łatwe w wykonaniu, nie zabierają wiele czasu a są bardzo smaczne i ciekawie wyglądają. Zapraszam po przepis. Buon Appetito !


SKŁADNIKI
  • 3 cukinie ( nie za duże)
  • 400g mięsa mielonego z indyka
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 5 listków bazylii
  • tarty parmezan 
  • sól, pieprz do smaku
  • ekologiczna przyprawa do mięsa drobiowego ( bądź łyżeczka papryki słodkiej, ostrej, kurkumy oraz ze szczyptą soli )
SPOSÓB WYKONANIA
  1. Cukinię myjemy i przekrajany wzdłuż. Za pomocą łyżeczki usuwały miąższ, miąższ umieszczamy w miseczce
  2. Pomidory należy sparzyć i usunąć skórkę, następnie kroimy je w kosteczkę i dodajemy je do miąższu z cukinii, dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz podarte listki bazylii, mieszamy i odstawiamy
  3. Mięso doprawiamy, mieszamy i odstawiamy na chwilę
  4. Łódeczki kładziemy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia, możemy je delikatnie posolić
  5. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 °C
  6. Same łódeczki wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 10 min. w tym samym czasie robimy farsz
  7. Rozgrzewamy oliwę na patelni dodajemy cebulę chwilę przysmażamy i dodajemy czosnek, po chwili dodajemy mięso. Smażymy aż mięso się zarumieni, często mieszając
  8. Następnie dodajemy miąższ z cukinii i pomidory przysmażamy chwilę razem i przykrywamy całość pokrywką i dusimy farsz 5 minut 
  9. Wyciągamy z piekarnika cukinię i faszerujemy ją gotowym farszem
  10. Całość wkładamy do piekarnika na 15 min. 
  11. Dwie minuty przed końcem pieczenia, posypujemy cukinię partym parmezanem
 

You May Also Like

0 komentarze