Omlet bezglutenowy na mące kokosowej

by - 07:09

Witajcie, u mnie ciąg dalszy mąki kokosowej. Jestem zachwycona jej smakiem, bo uwielbiam kokosy. Żałuje tylko, że tak późno się za nią zabrałam. Natomiast jak wrócę z urlopu to na pewno upiekę jakieś pyszne ciacho na tej mące. Omlet czy gofry są według mnie smaczniejsze niż na mące pszennej. Ma tylko jedną wadę nie jest łatwa w obsłudze ;). Więc jeśli korzystacie z tego przepisu na omlet to dodajcie dokładnie tyle gram mąki oraz innych składników jak w podanym przeze mnie przepisie. Na pewno ten omlet zaskoczy Was pysznym smakiem. Buon Appetito !


SKŁADNIKI
  • 40 gram mąki kokosowej
  • 100 mililitrów mleka kokosowo-ryżowego
  • 3 jajka 
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
  • 1 garść borówek
  • 1 łyżka płynnego oleju kokosowego ( bądź innego roślinnego ) 
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego ( bądź zwykłego jak nie mamy alergii ) 
SPOSÓB WYKONANIA
  1. Włączamy piekarnik na 180 °C z termoobiegiem
  2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli za pomocą miksera
  3. Jak ubijemy białka to dodajemy stopniowo cukier puder oraz cukier waniliowy, następnie mleko i ekstrakt waniliowy
  4. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajmy kolejno żółta
  5. Do masy przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy
  6. Rozgrzewamy olej na średniej patelni i wlewamy ciasto. Omlet smażymy około 3 minut
  7. Następnie na wierz omleta kładziemy borówki i całość wkładamy do piekarnika. Jeśli nie mamy patelni, którą można wkładać do piekarnika to rączkę obkładamy folią aluminiową
  8. Omlet pieczemy około 9 minut, tak aby wierz był zarumieniony
  9. Na koniec omlet można polać syropem klomowym

You May Also Like

0 komentarze