Gofry bezglutenowe na mące koksowej

by - 11:29

Dzień dobry kochani. Dzisiaj na śniadanie serwuję gofry bezglutenowe na mące kokosowej. Mąka kokosowa jest bardzo zdrowo i nie zawiera glutenu. Jest doskonała dla osób uczulonych na gluten oraz osób stosujące dietę z wyłączeniem tego roślinnego białka. Mąka kokosowa w odróżnieniu od innych mąk ma niski indeks glikemiczny. Jest zalecana dla diabetyków. Regularne stosowane tej mąki sprzyja odchudzaniu oraz obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Jest bardzo dobra w smaku ponieważ ma lekko kokosowy posmak ale nie jest słodka.
Zachęcam Was do zrobienia tych bezglutenowych gofrów bo są naprawdę pyszne i zdrowe. Nie musicie dodawać cukru, ani bitej śmietany jeśli liczycie kalorie. Z samymi owocami lub syropem klonowym są również pyszne. Buon Appetito !


SKŁADNIKI
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mleka koksowo-ryżowego ( bądź innego )
  • 5 łyżek mąki kokosowej
  • 3 łyżeczki cukru bądź ksylitolu 
  • 2 łyżki oleju kokosowego w konsystencji płynnej 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka naturalnego aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( bez glutenu dla uczulonych )
  • 1 szczypta soli
SPOSÓB WYKONANIA
  1. Białka jajek oddzielamy od żółtek i umieszczamy je w osobnych miskach
  2. Do miski wsypujemy mąkę kokosową, proszek do pieczenia, cukier, aromat waniliowy, mleko, żółtka, olej i całość wymieszamy lub miksujemy na wolnych obrotach
  3. W drugiej misce ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli
  4. Mieszamy wszystkie składniki z ubitą pianą delikatnie łyżką
  5. Rozgrzewamy gofrownicę
  6. Ciasto nakładamy dużą łyżką około 3 łyżek na gofra. Nakładamy je na dobrze rozgrzane płyty gofrownicy i pieczemy na złoto-brązowy kolor 
  7. Można je podawać z bitą śmietaną bez cukru, owocami, dżemem, cukrem pudrem lub syropem klonowym

You May Also Like

0 komentarze