Hummus paprykowy chili

by - 11:23

Witam Was serdecznie. Dzisiaj przepis na hummus. Wiecie co to takiego ? Jest to pasta, dip który najprawdopodobniej wywodzi się z Egiptu bądź Libanu. Pastę przygotowuję się zazwyczaj z ciecierzycy. Hummus jest doskonały na kanapki, tortille oraz chlebek pita. Można komponować go z warzywami. Jest idealny dla wegan. W skład wchodzi również pasta tahini , która jest dostępna w sklepach bądź można wykonać ją samodzielnie poprzez uprażenia sezamu i długie mielenie go, aż do uzyskania oleistej konsystencji. U mnie dziś hummus paprykowy chilli. Standardowy hummus wykonuje się tak samo ale bez dodatku papryki. Natomiast do gustu bardziej przypadł mi taki z papryką i chilli, ponieważ ma wyraźniejszy smak. Zapraszam po przepis. Buon Appetito !


SKŁADNIKI
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku 
  • 1 łyżka oleju roślinnego najlepiej sezamowego
  • 0,5 słoiczka papryki konserwowej
  • 5 łyżek pasty tahini
  • szczypta soli
  • suszona papryka chilli bądź olej chilli według uznania
SPOSÓB WYKONANIA
  1. Odcedzamy ciecierzyce, umieszczamy ją w pojemniku i miksujemy ją wraz z sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praską czosnkiem, papryką konserwową, pastą tahini oraz olejem sezamowym
  2. Przyprawiamy solą, kminkiem oraz suszonym chilli
  3. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy

You May Also Like

0 komentarze