Witajcie, dzisiaj bez wywodów. Prosta i kolorowa opcja obiadowa. Przepis łatwy i smaczny oraz szybki w wykonywaniu. Zapraszam. Buon Appetito !
SKŁADNIKI
- 230g gotowego ciasta francuskiego
- 100g chudego boczku
- 200ml śmietany do zup i sosów
- 2 jajka
- 200g groszku mrożonego
- 100g sera ricotta
- 10 listków bazylii ( i kilka do dekoracji )
- garść małych pomidorków
- przyprawy każda po łyżeczce ( sól, pieprz, gałka muszkatołowa )
- forma do tarty o średnicy 24 cm (odrobina masła do wymiarowania jej )
- mikser bądź blender
- spód tortownicy, sucha fasola
SPOSÓB WYKONANIA
- Groszek wrzucamy do durszlaka i zalewamy wrzątkiem
- Na wysmarowaną masłem formę rozkładamy ciasto francuskie na spodzie i po bokach
- Nagrzewamy piekarnik do 200°C
- Podpiekamy sam spód ciasta , ale na ciasto musimy położyć obciążenie najlepiej spód tortownicy i wysypać na to np. fasole suchą czy suchy groch, pieczemy tak przez 15 min .
- Po upływie 15 min ściągamy spód od tortownicy z fasolą i jeszcze chwilkę zapiekamy same ciasto około 5 min.
- W między czasie gdy ciasto się piecze szykujemy farsz
- Do miski wrzucamy śmietanę, jajka, ser ricotta, posiekaną bazylię i przyprawy, miksujemy całość tak żeby składniki dobrze się wymieszały
- Na patelni teflonowej bez dodatkowego tłuszczu podsmażamy boczek, na skwarki
- Na upieczony spod ciasta wylewamy nasz farsz dodajemy wyparzony groszek oraz boczek bez wytrąconego tłuszczu
- Pieczemy całość w tem. 180°C przez 25-30 min. aby ciasto po bokach się nie spaliło możemy je zabezpieczyć folią spożywczą
- Jak farsz się zetnie, wyciągamy tartę
- Ozdabiamy ją pokrojonymi pomidorkami i świeżymi listkami bazylii
0 komentarze