Chleb pszenny razowy na zakwasie
Witajcie, z pewnością zauważyliście, iż jestem fanką domowego pieczywa. Oczywiście czasem w gościach skuszę się na jakieś kupne pieczywo ale w domu preferuję tylko te z własnego wypieku. Czasem bywa tak, że nie chce mi się upiec chleba czy bułek i zastępuje je kaszą lub płatkami owsianymi. Jaglanka czy owsianka jest również wspaniała na śniadanie i daje wiele energii na nowy początek dnia. Natomiast dziś piszę o chlebie pszennym razowym na zakwasie. Właściwości chleba razowego jest wiele ja napiszę tylko pokrótce. Jest ciemniejszy, ponieważ zawiera większą ilość błonnika oraz składników mineralnych niż chleb biały. Zawiera drobiny pochodzące z łupin ziarna, które gromadzą cenne składniki. Składniki te powszechnie oddziałują zdrowotnie na organizm człowieka. Pamiętajmy, że jeśli się odchudzamy to błonnik jest dla nas ważnym składnikiem, ponieważ świetnie wiąże wodę a to z nią często miewamy problemy przy odchudzaniu. Daje on również uczucie sytości.
Teraz przejdźmy do wypieku chleba, aby rozpocząć naszą przygodę musimy zrobić zakwas. Wszytko znajdziecie poniżej. Buon Appetito !
Żeby zrobić zakwas musimy mieć jakiś słoik i najlepiej gazę do przykrycia.
Dzień I - należy do słoika dodać 5 łyżek mąki i 5 łyżek wody mieszamy odstawiamy w ciepłe ciemne miejsce.
Po V dniach zakwas jest gotowy lecz może być jeszcze słaby, więc proponuję przy pieczeniu chleba wspomóc się odrobiną drożdży.
- 350g mąki pszennej razowej
- 150g mąki pszennej
- 50g górskich płatków owsianych
- 50g ziaren słonecznika
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka miodu
- 200 g zakwasu pszennego razowego
- 600 g wody
- ( 20g drożdży jeśli to nowy zakwas )
- W dużej misce mieszamy mąki, sól, miód, płatki owsiane, słonecznik, zakwas oraz wodę (jeśli robimy z drożdżami to musimy wymieszać je w pięciu łyżkach ciepłej wody i dodać do reszty składników)
- Mieszamy wszytko dokładnie
- Ciasto na chleb powinno być gęste ale na tyle płynne, żeby je swobodnie wymieszać
- Przekładamy ciasto do formy o wymiarach 30 cm x 10 cm wyłożonej papierem do pieczenia
- Przykrywamy i odstawiamy na cała noc bądź 6-7 godzin
- Ciasto powinno wyrosnąć prawie do brzegów formy
- Jak ciasto będzie wyrośnięte i gotowe to rozgrzewamy piekarnik do temperatury 240°C
- Smarujemy przy pomocy pędzelka wierzch ciasta i posypujemy płatkami owsianymi
- Pieczemy chleb w temperaturze 240°C przez 10 min. a następnie zmniejszamy do temperatury 200°C i pieczemy 1h.
- Gotowy chleb zostawiamy do ostygnięcia, ściągamy papier i formę
0 komentarze