Quiche z łososiem i pomidorami
Witam, dzisiaj ciąg dalszy tarto - podobnych wynalazków. Myślę, że jeszcze jedna tarta powstanie bo zakupiłam dużą ilość ciasta francuskiego i muszę je teraz w pożyteczny sposób wykorzystać. Zapraszam do zapoznania się z przepisem i upieczenia quiche na pewno będziecie zachwyceni. Buon Appetiton !
SKŁADNIKI
- 150g świeżego łososia
- 1 łyżka oliwy
- 230g ciasta francuskiego
- 3 pomidory
- 500g sera ricotta
- szczypior
- 2 cebule dymki ze szczypioru
- 2 jajka
- 50g parmezanu (oraz odrobina do posypania )
- 0,5 tartej skórki z cytryny
- 1 łyżeczka soli, pieprzu, gałki muszkatołowej
- masło
- garść rukoli do dekoracji
SPOSÓB WYKONANIA
- Łososia kroimy w małą kostkę i podsmażamy na oliwie przez około 5 min.
- Na wysmarowaną masłem formę rozkładamy ciasto francuskie na spodzie i po bokach
- Aby ciasto nabrało odpowiedniego kształtu najpierw je rozwałkowujemy i wycinamy z niego koło, najlepiej od formy tarty
- Nagrzewamy piekarnik do 200°C
- Podpiekamy sam spód ciasta, ale na ciasto musimy położyć obciążenie najlepiej spód tortownicy i wysypać na to np. ( fasole suchą czy suchy groch bądź lekkie naczynie żaroodporne ), pieczemy tak przez 15 min.
- Po upływie 15 min. zabieramy spód od tortownicy z obciążeniem i jeszcze chwilkę zapiekamy same ciasto około 5 min.
- W między czasie gdy ciasto się piecze szykujemy farsz
- W misce mieszamy ser ricotta, parmezan, łososia, szczypior, cebulkę, jajka, skórkę z cytryny i przyprawy
- Gotowy farsz wykładamy na wypieczony spód ciasta
- Pomidory kroimy w plasterki i wciskamy do środka i kładziemy na wierzch
- Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w tem. 180°C przez 25-20 min
- Boki ciasta możemy zabezpieczyć folią spożywczą, aby się nie przypaliły
- Po wyciągniecie czekamy aż delikatnie ostygnie i posypujemy ją parmezanem i rukolą
0 komentarze