Pesto di broccoli
Witajcie, dziś pesto di broccoli czyli pesto z brokułów. To moje ulubione pesto, smaczne i zdrowe. Brokuł to bardzo zdrowe warzywo zawiera związek sulforafan , który wykazuje działanie przeciwnowotworowym, ma również korzystny wpływ na wzrok. Zawiera dużo cennego błonnika, witaminę C oraz białko. Dlatego jest nazywanym jednym z najzdrowszych warzyw na świecie, więc warto go regularnie spożywać. Ponadto do wykonania pesto potrzebujemy orzeszków piniowych czyli nasionka z sosny. Posiadają one również wiele właściwości zdrowotnych, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Zawierają całkiem dużo witamin takich jak E i K oraz minerałów miedzi, żelaza i manganu.Charakteryzują się sporą ilością białka.
To danie wykonałam bez dodatku mięsa. Oczywiście można wedle uznania dodać gotowany drób, ale uważam że ilość białka jest wystarczająca i nie ma potrzeby jeść jeszcze mięsa. Przepis jest dobry dla osób niejedzących mięsa, poprzez dużą ilość białka mogę sobie wyrównać niedobór dzienny.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem, jak zwykle będzie łatwo, smacznie i zdrowo. Buon Appetito !
- 350g brokułów
- 30g parmigianino reggiano
- 2 szczypty soli ( plus sól do osolenia wody na makaron i brokuły )
- 3 szczypty świeżo mielonego pieprzu
- 30g orzeszków piniowych
- 12 listków bazylii
- 20g migdałów ( mogą być płatki lepiej się mielą )
- 70g oliwy
- 500g makarony (dowolnego ja użyłam farfalle z brilli )
- Brokuł myjemy i czyścimy, zostawiamy tylko różyczki
- Do garnka z osolona wodą wrzucamy różyczki z brokuła i zagotowujemy
- Brokuły gotujemy około 5 min.
- Ugotowane brokuły wyciągamy i czekamy aż ostygną
- Do miski wrzucamy wszystkie składniki, gotowane brokuły, parmezan, orzeszki, migdały, oliwę, pieprz i sól
- Blendujemy wszytko na jednolite masę
- W dużym garnku zagotowujemy wodę i gotujemy makaron jak podano na etykiecie (al dente)
- Odcedzamy makaron przy pomocy durszlaka
- Po dokładnym odcedzeniu wrzucamy makaron z powrotem do tego samego garnka gdzie go gotowaliśmy ale już bez wody i dorzucamy nasze pesto
- Podgrzewamy wszyto i mieszamy ze sobą przez około 5 min.
0 komentarze