Lubię obiady, które nie zajmują dużo czasu i wielkiego gotowania im szybciej tym lepiej i jeszcze lepiej, żeby jak najmniej nabrudzić. Ten przepis jest wykonany na jednej patelni. Czyli chili jest szybkie, łatwe, zdrowe i ekonomiczne a to lubię najbardziej. Więc bierzmy się za gotowanie. Buon Appetito !
SKŁADNIKI
- 500 g mielonego indyka
- pół szklanki ryżu
- 2 cebule czerwone
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- pól puszki krojonych pomidorów bez skórek
- 1 mała papryczka chili
- 2 gracie świeżych małych pomidorków koktajlowych
- 1 szklanka bulionu
- 1/3 szklanki odsączonej czerwonej fasoli z puszki
- 1/3 szklanki odsączonej kukurydzy z puszki
- stary parmezan do posypania
- przyprawa łyżeczka papryki ostrej i słodkiej, łyżeczka kminku mielonego, szczypta oregano i łyżeczka soli
SPOSÓB WYKONANIA
- Na dużej patelni rozgrzewamy oliwie
- Dodajemy cebulkę pokrojoną w kosteczkę
- Jak cebula się zeszkli dodajemy mięso, które odsmażamy w miedzy czasie dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek
- Następnie przyprawy, mieszamy i wsypujemy suchy ryż i ponownie mieszamy
- Wrzucamy resztę warzyw paprykę, fasolę, kukurydzę, pomidory z puszki oraz bulion
- Mieszamy, zagotowujemy i przykrywamy wszytko na 20 min. mieszamy od czasu do czasu
- Po upływie czasu dodajemy starty parmezan, posypujemy i przykrywamy na dwie minuty, aż się roztopi ser
- Dojrzałe awokado obieramy i kroimy, kropimy sokiem z cytryny i solimy a pomidorki kroimy na pół. Dodajemy je na nasze chili
0 komentarze