Spaghetti z cukini

by - 22:54

Witajcie, szał redukcji wagi trwa. Kombinuje, wymyślam, aby było smacznie, zdrowo i niskokaloryczne. Dziś zastąpiłam zwykły makaron, cukinią. Cukinia to świetny zamiennik w 100g ma zaledwie 21 kcal, natomiast zwykły makaron w 100g zawiera aż 330 kcal. Do wykonania makaronu, będziemy potrzebować temperówki do warzyw. Ja temperówkę zamówiłam przez internet i jestem z niej bardzo zadowolona. Podobno dość trudno znaleźć dobrą temperówka i ich ceny się wahają od kilku złoty do kilkunastu. Jeśli ktoś jest zainteresowany temperówką to proszę o komentarz na dole pod przepisem. Przejdźmy więc do przepisu. Buon Appetito !


SKŁADNIKI
  • 2 cukinie
  • 2 ząbki czosnku 
  • 200g szpinaku
  • 150g pomidorów truskawkowych ( bądź koktajlowe )
  • 50g tartego parmezanu ( odrobina również do posypania ) 
  • 2 łyżki śmietany do zup i sosów
  • 1 łyżka oliwy 
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka oliwy pikantnej (bądź dwie szczypty pieprzu)
  • opcjonalnie 100g prosciutto crudo dla mięsożerców ;)
SPOSÓB WYKONANIA
  1. W dużym garnku zagotowujemy wodę i solimy
  2. Cukinie myjemy odcinamy końce i trzemy na temperówce, najlepiej ciągłym ruchem aby makaron się nie rozwalił
  3. Pomidorki kroimy na pół, szpinak myjemy i osuszamy, prosciutto kroimy w paski
  4. Na patelni rozgrzewamy oliwę, przeciskamy przez prasę czosnek, i dodajemy go na patelnie, musimy uważać żeby olej nie był zbyt rozgrzany ani zbyt duży, bo czosnek lubi się przypalić
  5. Dodajemy prosciutto i mieszamy cały czas około 2 min.
  6. Dodajemy pomidorki przysmażamy je około 2 min. cały czas mieszając na koniec dodajemy szpinak, mieszamy dokładnie wszytko i przysmażamy do czasu aż szpinak straci swoją objętość
  7. Do gotującej i osolonej wody wrzucamy makraon z cukinii.. Gotujemy go 2-3 min.
  8. Odcedzamy na durszlaku
  9. Gdy nasz szpinak straci objętość dodajemy parmezan i śmietanę mieszamy wszytko około 1 min. 
  10. Przyprawiamy sos do smaku solą i pieprzem bądź oliwą pikantną

You May Also Like

0 komentarze