Baba drożdżowa

by - 21:59

Witajcie, świąteczne szaleństwo zaczynam dość późno. Praca i inne sprawy niestety górowały. Na całe szczęście do niedzielnego śniadania jeszcze trochę czasu, więc mam czas na wypieki. Dzisiaj upiekłam standardową babę drożdżową. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. Buon Appetito !



SKŁADNIKI
  • 150g rodzynek
  • 50 ml rumu 
  • 250 ml letniego mleka
  • 20g świeżych drożdży
  • 500g mąki pszennej tortowej
  • 8 żółtek
  • 120g roztopionego masła
  • 150g cukru
  • 1 szczypta soli
POLEWA
  • sok z jedna cytryny
  • 150g cukru pudru
  • starta skórka z jednej cytryny
Mikser, forma do babki
SPOSÓB WYKONANIA
  1. Rodzynki przekupujemy wrzątkiem i przesypujemy do miski, zalewamy je rumem i odstawiamy na 30 min.
  2. W letnim mleku rozpuszczamy drożdże ze szczyptą cukru
  3. Do dużej miski wsypujemy 100g mąki, mieszamy z drożdżami i mlekiem, odstawiamy na chwile
  4. W mniejszej misce ubijamy mikserem żółtka z cukrem, aby uzyskać jednolitą masę
  5. Przekładamy krem z żółtek do dużej miski z drożdżami i mąką, i stopniowo dosypujemy pozostała cześć mąki. Dodajemy roztopione masło, rodzynki i szczyptę soli
  6. Mieszamy wszytko do uzyskania jednolitej masy, ciasto może delikatnie się kleić do dłoni
  7. Miskę przykrywamy odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 min.
  8. Po upływie czasu, ciasto powinno podwoić swoją objętość, tak gotowe ciasto przekładamy do formy do pieczenia, wysmarowaną masłem i odstawiamy na 30min 
  9. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170-180°C
  10. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 40 min. Ciasto sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone
  11. Jak ciasto trochę ostygnie kładziemy je właściwym spodem i ściągamy formę
  12. Ostudzone ciasto polewamy polewą
  13. Aby wykonać polewę mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny i mieszamy intensywnie, polewamy babę
  14. Posypujemy ją delikatnie cukrem pudrem i startą skórką z cytryny
     

You May Also Like

0 komentarze