Tagliatelle con i funghi

by - 18:59

Witam Was kochani dawno nie było żadnego przepisu. Oczywiście nie zapomniałam o gotowaniu i mam tak dużo przepisów, że można było gotować przez miesiąc co innego, ale czas. Wieczny brak czasu. Odwieczny problem, ale postaram się poprawić.
Związku z tym, że grzybów w lesie jest od groma to przedstawiam Wam przepis na makaron tagliatelle z grzybami. Jakimi grzybami ? Takimi które uda się znaleźć w lesie. Przepis w wersji oryginalnej jest z borowikami. Zapraszam i zachęcam do gotowania. Buon Appetito !


SKŁADNIKI
  • 0,5 kg makaronu tagliatelle
  • 300-400 g pomidorków truskawkowych ( bądź innych mniejszych ) 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka 
  • 100 mililitrów białe wytrawnego wina
  • 150 gram śmietanki 30 % 
  • 500 gram grzybów leśnych ( borowików )
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 4 łyżki oliwy
  • pieprz i sól według uznania 
SPOSÓB WYKONANIA
  1. Jeśli są to świeże grzyby to należy je umyć dokładnie i gotować dwa razy po 15 min. przy drugim gotowaniu osolić wodę. Po ugotowaniu kroimy grzyby
  2. Czosnek i szalotkę obieramy i myjemy. Ząbek czosnku lekko rozgniatamy. Natomiast szalotkę kroimy i drobno szatkujemy
  3. Zagotowujemy wodę na makaron i gotujemy go al dente
  4. Lejemy oliwę na patelnię, na wolnym ogniu następnie dodajemy czosnek i szalotkę. Smażymy całość około 3-4 minut tak aby nie przypalić czosnku 
  5. Dodajemy grzyby i tymianek, smażymy kilka minut na mocnym ogniu 
  6. Wlewamy wino, przykrywamy całość i dusimy wszytko 5 min. 
  7. Dodajemy następnie śmietankę i mieszamy intensywnie aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku solą i dużą ilością pieprzu
  8. Następnie dodajemy pomidory i mieszamy je dokładnie z innymi składnikami 
  9. Gotowy makaron dodajemy na patelnie, mieszamy z składniami, smażymy około 2 minut
  10. Tak gotowy makaron możemy podawać z parmezanem 

You May Also Like

0 komentarze