Pancakes bananowo-migdałowe
Dzień dobry kochani, miło mi z Wami zaczynać ten tydzień. Na dzisiejsze późne śniadanie zaplanowałam Pancakes. Oczywiście jak to u mnie bywa nie jest to klasyczna wersja tych naleśników. Uwielbiam eksperymenty kuchenne, a jeszcze bardziej lubię jak z tych eksperymentów powstaje naprawdę coś fajnego. Zapraszam Was po przepis. Buon Appetito !
SKŁADNIKI
- 2 dojrzałe banany
- 1 szklanka maki pszennej
- 1 szklanka mleka migdałowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 łyżeczka aromatu naturalnego migdałowego
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- kilka łyżek oleju kokosowego do smażenia
- zmiksowane turkawki do polania pancakes u mnie z łyżka syropu klonowego
SPOSÓB WYKONANIA
- Banany miksujemy za pomocą blendera
- Mieszamy składniki mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenie, sodę, jajko, miód, syrop klonowy, aromat migdałowy i zmiksowane banany
- Mieszamy wszytko za pomocą miksera na wolnych obrotach, krótko
- Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy
- Nakładamy po jednej dużej łyżce ciasta, ja użyłam formy do smażenia w kształcie serca, ale wystarczy zwyczajnie wylać ciasto zachowując odstępy
- Smażymy około 2 minuty z każdej strony na średnim bądź małym ogniu
- Podajemy z miksowanymi truskawkami i syropem klonowym
0 komentarze