Hummus paprykowy chili
Witam Was serdecznie. Dzisiaj przepis na hummus. Wiecie co to takiego ? Jest to pasta, dip który najprawdopodobniej wywodzi się z Egiptu bądź Libanu. Pastę przygotowuję się zazwyczaj z ciecierzycy. Hummus jest doskonały na kanapki, tortille oraz chlebek pita. Można komponować go z warzywami. Jest idealny dla wegan. W skład wchodzi również pasta tahini , która jest dostępna w sklepach bądź można wykonać ją samodzielnie poprzez uprażenia sezamu i długie mielenie go, aż do uzyskania oleistej konsystencji. U mnie dziś hummus paprykowy chilli. Standardowy hummus wykonuje się tak samo ale bez dodatku papryki. Natomiast do gustu bardziej przypadł mi taki z papryką i chilli, ponieważ ma wyraźniejszy smak. Zapraszam po przepis. Buon Appetito !
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka zmielonego kminku
- 1 łyżka oleju roślinnego najlepiej sezamowego
- 0,5 słoiczka papryki konserwowej
- 5 łyżek pasty tahini
- szczypta soli
- suszona papryka chilli bądź olej chilli według uznania
- Odcedzamy ciecierzyce, umieszczamy ją w pojemniku i miksujemy ją wraz z sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praską czosnkiem, papryką konserwową, pastą tahini oraz olejem sezamowym
- Przyprawiamy solą, kminkiem oraz suszonym chilli
- Miksujemy do uzyskania jednolitej masy
0 komentarze