Omlet bezglutenowy na mące kokosowej
Witajcie, u mnie ciąg dalszy mąki kokosowej. Jestem zachwycona jej smakiem, bo uwielbiam kokosy. Żałuje tylko, że tak późno się za nią zabrałam. Natomiast jak wrócę z urlopu to na pewno upiekę jakieś pyszne ciacho na tej mące. Omlet czy gofry są według mnie smaczniejsze niż na mące pszennej. Ma tylko jedną wadę nie jest łatwa w obsłudze ;). Więc jeśli korzystacie z tego przepisu na omlet to dodajcie dokładnie tyle gram mąki oraz innych składników jak w podanym przeze mnie przepisie. Na pewno ten omlet zaskoczy Was pysznym smakiem. Buon Appetito !
SKŁADNIKI
- 40 gram mąki kokosowej
- 100 mililitrów mleka kokosowo-ryżowego
- 3 jajka
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
- 1 garść borówek
- 1 łyżka płynnego oleju kokosowego ( bądź innego roślinnego )
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego ( bądź zwykłego jak nie mamy alergii )
SPOSÓB WYKONANIA
- Włączamy piekarnik na 180 °C z termoobiegiem
- Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli za pomocą miksera
- Jak ubijemy białka to dodajemy stopniowo cukier puder oraz cukier waniliowy, następnie mleko i ekstrakt waniliowy
- Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajmy kolejno żółta
- Do masy przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy
- Rozgrzewamy olej na średniej patelni i wlewamy ciasto. Omlet smażymy około 3 minut
- Następnie na wierz omleta kładziemy borówki i całość wkładamy do piekarnika. Jeśli nie mamy patelni, którą można wkładać do piekarnika to rączkę obkładamy folią aluminiową
- Omlet pieczemy około 9 minut, tak aby wierz był zarumieniony
- Na koniec omlet można polać syropem klomowym
0 komentarze