Gofry bezglutenowe na mące koksowej
Dzień dobry kochani. Dzisiaj na śniadanie serwuję gofry bezglutenowe na mące kokosowej. Mąka kokosowa jest bardzo zdrowo i nie zawiera glutenu. Jest doskonała dla osób uczulonych na gluten oraz osób stosujące dietę z wyłączeniem tego roślinnego białka. Mąka kokosowa w odróżnieniu od innych mąk ma niski indeks glikemiczny. Jest zalecana dla diabetyków. Regularne stosowane tej mąki sprzyja odchudzaniu oraz obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Jest bardzo dobra w smaku ponieważ ma lekko kokosowy posmak ale nie jest słodka.
Zachęcam Was do zrobienia tych bezglutenowych gofrów bo są naprawdę pyszne i zdrowe. Nie musicie dodawać cukru, ani bitej śmietany jeśli liczycie kalorie. Z samymi owocami lub syropem klonowym są również pyszne. Buon Appetito !
- 4 jajka
- 4 łyżki mleka koksowo-ryżowego ( bądź innego )
- 5 łyżek mąki kokosowej
- 3 łyżeczki cukru bądź ksylitolu
- 2 łyżki oleju kokosowego w konsystencji płynnej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka naturalnego aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( bez glutenu dla uczulonych )
- 1 szczypta soli
- Białka jajek oddzielamy od żółtek i umieszczamy je w osobnych miskach
- Do miski wsypujemy mąkę kokosową, proszek do pieczenia, cukier, aromat waniliowy, mleko, żółtka, olej i całość wymieszamy lub miksujemy na wolnych obrotach
- W drugiej misce ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli
- Mieszamy wszystkie składniki z ubitą pianą delikatnie łyżką
- Rozgrzewamy gofrownicę
- Ciasto nakładamy dużą łyżką około 3 łyżek na gofra. Nakładamy je na dobrze rozgrzane płyty gofrownicy i pieczemy na złoto-brązowy kolor
- Można je podawać z bitą śmietaną bez cukru, owocami, dżemem, cukrem pudrem lub syropem klonowym
0 komentarze