­

Jajka z guacamole

by - 19:54

Witajcie, mam dla Was przepis na jajka z pastą guacamole. Jeśli lubicie jajka i nie macie koncepcji czym zastąpić kaloryczny majonez to guacamole jest idealnym rozwiązaniem. Pastę guacamole robi się z awokado, które jest bardzo zdrowe i o wiele mniej kaloryczne aniżeli majonez. Awokado ma dużo cennych właściwości obniża poziom cholesterolu oraz reguluje ciśnienie krwi. Ponadto ma wiele witamin i zawiera luteinę, która korzystanie wpływa na narząd wzroku. Połączenia jajka i awokado smakowo jest idealne. Zdrowotnie również, samo jajko ma niewiele kalorii. Zwiera wiele witamin, białko w czystej postaci, sprzyja odchudzaniu i stabilizuje poziom cukru we krwi. Krótko mówiąc para idealna. Spróbujcie, naprawdę warto. Buon Appetito !


SKŁADNIKI
  • 4 jajka
  • 1 dojrzałe awokado ( pod naciskiem palca miękkie )
  • 4 suszone pomidory
  • 1 papryczka chili
  • 1 ząbek czosnku
  • odrobina soku limonki ( bądź cytryny )
  • sól do smaku
  • opcjonalnie szczypiorek
SPOSÓB WYKONANIA
  1. Gotujemy jajka na półtwardo około 5-6 minut. Jajka wkładamy do ciepłej osolonej wody, jak woda się zagotuje zmniejszamy ogień i gotujemy dalej. Gdy jajka będą już ugotowane to zalewamy je gorącą wodą. Pozostawiamy je w zimnej wodzie do ostygnięcia
  2. Awokado kroimy na pół, wyciągamy pestkę, skórkę oddzielamy łyżką i wyrzucamy ( bądź obieramy nożem )
  3. Rozgniatamy awokado na  pastę i skrapiamy sokiem z limonki
  4. Pomidory kroimy na małe kawałki, papryczkę chilli kroimy na cienkie krążki i pozostawiamy pestki (jeśli nie lubimy mocno ostrych potraw koniuszek papryczki chili gdzie jest najwięcej pestek wyrzucamy ) 
  5. Czosnek przeciskani przez prasę
  6. Wszystkie składniki mieszamy razem i doprawiamy solą
  7. Guacamole kładziemy na przekrojone jajka i posypujemy szczypiorkiem

You May Also Like

0 komentarze