Jajka z guacamole
Witajcie, mam dla Was przepis na jajka z pastą guacamole. Jeśli lubicie jajka i nie macie koncepcji czym zastąpić kaloryczny majonez to guacamole jest idealnym rozwiązaniem. Pastę guacamole robi się z awokado, które jest bardzo zdrowe i o wiele mniej kaloryczne aniżeli majonez. Awokado ma dużo cennych właściwości obniża poziom cholesterolu oraz reguluje ciśnienie krwi. Ponadto ma wiele witamin i zawiera luteinę, która korzystanie wpływa na narząd wzroku. Połączenia jajka i awokado smakowo jest idealne. Zdrowotnie również, samo jajko ma niewiele kalorii. Zwiera wiele witamin, białko w czystej postaci, sprzyja odchudzaniu i stabilizuje poziom cukru we krwi. Krótko mówiąc para idealna. Spróbujcie, naprawdę warto. Buon Appetito !
- 4 jajka
- 1 dojrzałe awokado ( pod naciskiem palca miękkie )
- 4 suszone pomidory
- 1 papryczka chili
- 1 ząbek czosnku
- odrobina soku limonki ( bądź cytryny )
- sól do smaku
- opcjonalnie szczypiorek
- Gotujemy jajka na półtwardo około 5-6 minut. Jajka wkładamy do ciepłej osolonej wody, jak woda się zagotuje zmniejszamy ogień i gotujemy dalej. Gdy jajka będą już ugotowane to zalewamy je gorącą wodą. Pozostawiamy je w zimnej wodzie do ostygnięcia
- Awokado kroimy na pół, wyciągamy pestkę, skórkę oddzielamy łyżką i wyrzucamy ( bądź obieramy nożem )
- Rozgniatamy awokado na pastę i skrapiamy sokiem z limonki
- Pomidory kroimy na małe kawałki, papryczkę chilli kroimy na cienkie krążki i pozostawiamy pestki (jeśli nie lubimy mocno ostrych potraw koniuszek papryczki chili gdzie jest najwięcej pestek wyrzucamy )
- Czosnek przeciskani przez prasę
- Wszystkie składniki mieszamy razem i doprawiamy solą
- Guacamole kładziemy na przekrojone jajka i posypujemy szczypiorkiem
0 komentarze