Zupa krem z pieczonych pomidorów bazylią i burratą
Witajcie, dziś przygotowałam dla Was przepis na zupę krem z pieczonych pomidorów bazylią i serem burrata. W mojej jesiennej kuchni dominują zupy, kremy i wszystkie potrawy otulających swoim ciepłem. Na miejskich targowiskach można jeszcze dostać świeże regionalne pomidory, więc warto wykorzystać ten ostatni moment, aby przygotować aromatyczny krem. Zupa świetnie rozgrzeje nas w chłodniejsze dni ale i przeniesie smakiem w ciepłe południowe zakątki Europy. Wyśmienite połączenie typowych włoskich składników jak pomidory, listki świeżej bazylii oraz pysznej burraty musi zakończyć się kulinarnym sukcesem . Burrate, można znaleźć w dyskontach, w razie trudności można zastąpić ją mozzarella ewentualnie posypać samym parmezanem. Zupa jest bez glutenowa i idealna dla wegetarian.
Buona Appetito !
- 1,5 kg pomidorów śliwkowych bądź paprykowych
- 8 ząbków czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 2 żółte cebule
- 1 łyżka oliwy
- 0,5 szklanki lisków świeżej bazylii
- 1-2 szklanki bulionu
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- burrata
- tarty parmezan ( bądź pecorino )
- sól, pieprz
1. Rozgrzewamy piekarnik na 100 stopni Celsjusza. Na blaszkę wykładamy duży arkusz papieru do pieczenia
2. Pomidory przekrawamy na pół, czosnek obieramy, wszytko kropimy 3 łyżkami oliwy i solimy oraz pieprzymy do smaku, następnie wstawiamy do piekarnika
3. Pieczemy przez 40-45 minut
4. Podczas pieczenia pomidorów możemy przygotować karmelizowaną cebulę
5. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy jedną łyżkę oliwy, dodajemy pokrojoną w plasterki cebulkę, mieszamy wszytko. Gotujemy od czasu do czasu mieszamy, sprawdzamy cebulę co 5 minut, aż całkowicie się będzie karmelizowana i uzyska złoty kolor. Zazwyczaj zajmuje to około 20 minut
6. Gdy nasze pomidory i czosnek się upieką, to wyciągamy je z piekarnika i studzimy przez około 10 minut
7. Następnie ściągamy z nich skórkę i wkładamy wszytko do robota kuchennego lub miksera o dużej mocy i mieszamy do gładkości
8. Następnie dodajemy karmelizowaną cebulę oraz bazylię ponownie mieszamy na gładką masę
9. Tak gotowy krem przelewamy do garnka w którym karmelizowaliśmy cebulę
10. Dodajemy bulion i passatę solimy i pieprzymy do smaku, następnie zagotowujemy
11. Gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut
12. Podajemy z burratą i parmezanem bądź grzankami
0 komentarze