Szaszłyki jagnięce
Witam Was kochani dziś przygotowałam przepis na przepyszne grillowane arabskie szaszłyki jagnięce. Jest to klasyczny przepis kuchni arabskiej. Ja kocham takie smaki. Połączenie kuminu, kolędy i mięty wprowadza mnie w iście turecką bajkę. Jeśli jesteście z podobnej bajki i to są wasze smaki to ten przepis będzie dla Was strzałem w dziesiątkę. Natomiast jeśli nigdy nie jadłeś jagnięciny w podobnym wydaniu, albo w ogóle jej nie jadłeś to myślę, że ten przepis ma szanse na zmienię Twoich teorii na temat tego mięsa. U mnie kotleciki podawane są ryżem z domieszką kurkumy oraz ajranem. Szczególnie zachęcam Was do popijania dania ajranen, idealnie komponuje się z mięsem. Buon Appito !
- 500 g jagnięciny ( tłustszy kawałek może być jagnięcina na gulasz )
- 1 łyżeczka cząbru mielonego
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- kilka listków świeżej kolendry ( należy zagnieść ja w moździerzy z odrobiną oliwy, jeśli nie ma świeżej bądź moździerzy dodać 1 łyżeczkę suszonej )
- 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
- 0,5 łyżeczki papryki czerwonej ostrej
- szczypta soli
- 1 cebula szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- olej sezamowy ( bądź inny rzepakowy, słonecznikowy )
- Patyczki do szaszłyka
- 200 g ryżu jaśminowego ( bądz inny )
- sól
- kurkuma ( bądź curry do smaku )
- groszek konserwowy mała puszka
- 1 łyżka oleju sezamowego ( można go zastąpić zwykłym rzepakowym lub słonecznikowym )
- 4 łodygi świeżej mięty
- 1 cytryna
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 200 ml jogurtu greckiego
- sól i pieprz do smaku
- Gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie
- Ugotowany ryż podsmażamy chwile z kurkuma najlepiej na oleju sezamowym, doprawiamy w razie potrzeby solą bądź pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy groszek i mieszamy wszytko razem na ogniu i ostawiamy z palnika
- Sos miętowy, z łodyg mięty ściągamy listki wsadzamy do pojemnika blender i mielimy z sokiem z wyciśniętej cytryny oraz cukrem trzcinowym, na koniec dodajemy 200 ml jogurtu greckiego, solimy i pieprzymy do smaku. Miksujemy razem składniki sos powinien być dobrze doprawiomy słodko kwaśny i dość mocno pieprzowy
- Mięso jagnięce mielimy, następnie doprawiamy, kminkiem, cząbrem, kolendrą, papryką słodką i ostrą, sól
- Następnie dodajemy do mięsa przeciśnięty przez praskę czosnek, tarta bułkę i drobno siekana cebulę szalotkę
- Mieszamy i dodajemy jajko, ponownie mieszamy
- Kształtujemy w dłoni mięso, przed wbiciem można je delikatnie obtoczyć w oleju sezamowym i wbijamy na patyk
- Kładziemy ostrożnie na rozgrzanego grilla, bądź patelnie grillujemy około 3 minut z każdej strony
0 komentarze