Pudding chia
Witajcie, dzisiaj mam dla Was smaczny i bardzo zdrowy przepis na deser. Deser z nasion chia zwanej również szałwią hiszpańską. Nasionka te noszą miano najdroższej żywności na świecie. Zawierają wiele składników mineralnych jak magnez, mangan, wapń i fosfor. Istotne w ich składzie są tłuszcza, zwłaszcza dużo ilość Omega-3, który poprawia funkcjonowanie naszego mózgu, zapobiega nowotworom i chorobom serca. Nasionka chia posiadają dużo ilość błonnika i białek co sprzyja prawidłowej pracy jelit i odchudzaniu. Warto je włączyć do codziennej diety. Dobrze komponują się z owocami i mlekiem. Zachęcam Was do przygotowania puddingu jest naprawdę smaczny i łatwy, a podany w ciekawej szklance napewno zaciekawi gości. Buon appetito!
- 4 łyżki nasion Chia
- 1 łyżka miodu
- 200 ml mleka kokosowo-ryżowego ( może być normalne mleko, bądź samo kokosowe )
- 10 truskawek , pół dużego mango, dwie garście borówek ( mogą być dowolne owoce )
(przepis do pierwszego zdjęcia)
- Do naczynia wsypujemy nasionka, zalewamy je mlekiem najlepiej w temperaturze pakowej, dodajemy miód i mieszamy wszytko energicznym ruchem
- Odstawiamy na 40 min. od czasu do czasu mieszając
- Chia przekładamy do kieliszka na wino
- Obrane i zmiksowane mango wlewamy do kieliszka na nasiona chia
- Borówki miksujemy i dodajemy następną warstwę na mango
- Truskawki miksujemy, wlewamy na borówki
- Tak gotowy pudding wstawiamy na 20 minut do lodówki
- Możemy udekorować arbuzem
- Do naczynia wsypujemy nasionka, zalewamy je mlekiem najlepiej w temperaturze pakowej, dodajemy miód i mieszamy wszytko energicznym ruchem
- Odstawiamy na 40 min. od czasu do czasu mieszając
- Około sześć truskawek kroimy na pół i wykładamy nimi spód dwóch dużych szklanek
- Resztę truskawek miksujemy
- Na napęczniałe mlekiem Chia kładziemy pokrojone truskawki, na sam koniec dodajemy mus z miksowanych truskawek
- Napęczniałe mlekiem Chia kładziemy na pokrojone truskawki, na sam koniec dodajemy mus z miksowanych truskawek
- Tak gotowy pudding wstawiamy na 20 minut do lodówki
0 komentarze