Jogurtowe pancakes z jabłkami w cynamonie
Witajcie, dzisiejsze śniadanie u mnie na słodko. Lubię tak zaczynać dzień, umilić go odrobiną słodyczy. Do zrobienia pancakes użyłam ksylitolu zamiast cukru ponieważ zawiera on 40% mniej kalorii. Jeśli też należycie do grona osób, które tak jak ja liczą kalorie, to ksylitol jest dobrym zamiennikiem zwykłego cukru. Zapraszam po przepis. Buon Appetito !
SKŁADNIKI
- 4 jabłka
- 2 łyżki ksylitolu
- 0,5 soku z cytryny
- 2 łyżki cynamonu
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 2 łyżki ksylitolu
- 170 gram mąki pszennej tortowej
- l opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenie
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- olej kokosowy do smażenia
- syrop klonowy
SPOSÓB WYKONANIA
- Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki, bez szypułek, gniazda oraz nasion
- Na patelnię BEZ TŁUSZCZU wsypujemy ksylitol ( bądź cukier ), jak zacznie przybierać formę lekko płynną dodajemy jabłka i mieszamy je razem na patelni.
- Dodajemy sok z cytryny i cynamon
- Mieszamy wszytko, aż jabłka zrobią się miękkie, około 5 minut
- Odstawiamy do ostygnięcia
- W dużej misce mieszamy jogurt z ksylitolem, cukrem waniliowym oraz jajkami
- Całość miksujemy na wolnych obrotach krótko bądź mieszamy, nie ubijamy
- W osobnym naczyniu mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą i dodajemy do wcześniej wykonanej masy
- Wszytko mieszamy bądź miksujemy na wolnych obrotach, do momentu gdy nie będzie grudek z mąki, nie miksujemy bardziej bo stracimy odpowiednią konsystencje
- Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy placki. Na patelnie wlewamy je za pomocą łyżki, jedna łyżka jeden placek. Około 4 wchodzi na jedną duża patelnie, uważać aby placki się nie dotykały. Smażymy na wolnym ogniu około 2 minut z każdej strony
- Przekładamy placki na talerz i układamy placek jabłka, placek jabłka, placek i polewamy syropem klonowym
0 komentarze