Witajcie, dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną sałatkę z kurczakiem grillowanym. To szybka i smaczna opcja na obiad. Jest lekka ale sycąca. Sos musztardowo miodowy dodaje jej charakteru. Jeśli posiadacie grill to sałatkę zrobicie w 20 min. dla tego u mnie gości kiedy nie mam za dużo czasu, bądź jestem bardzo głodna. Sałatkę polecam zjeść od razu po wykonaniu gdy jest świeża a mięso gorące. Myślę, że przepis przypadnie do gustu osobom, które mają mało czasu ale chcą zjeść zdrowo. Buon Appetito !
SKŁADNIKI
Sałatka
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 0,5 opakowania mix sałat z sałatą rzymską
- 1 ząbek czosnku
- 5 suszonych pomidorów
- 8-10 plastrów cukinii
- 1 garść szpinaku
- 1 garść pomidorków koktajlowych
- oliwa
- sól, pieprz, ulubione przyprawy do mięsa ( kurczaka możemy również doprawić solą pieprzem kurkumą oraz słodką papryką)
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 płaskie łyżki miodu
SPOSÓB WYKONANIA
- Pierś czyścimy z błon i przekrawamy wzdłuż na pół
- Nacieramy oliwą z oliwek i przyprawami
- Grillujemy bądź pieczemy w piekarniku w tem. 180°C 35 min.
- Do małej miseczki przeciskamy ząbek czosnku, dodajmy 2 łyżki oliwy i szczyptę soli , tak przyrządzonym sosem smarujemy z wierzchniej strony cukinie i grillujemy bądź zapiekamy w piekarniku przez 6 min.
- Do dużego głębokiego talerza bądź salaterki wsypujemy mix sałat dodajemy, szpinak, pokrojone wzdłuż pomidory suszone i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe
- Dorzucamy naszą wy-grilowaną cukinię i kurczaka pokrojonego w paseczki
- Wszystkie potrzebne składniki do sosu mieszamy ze sobą i polewamy nim naszą sałatkę
- Możemy podawać z włoskimi paluchami grissini bądź pieczywem czosnkowym
Porcja dla jednej osoby
0 komentarze