Drożdzowe słodkie bułeczki
Witajcie kochani. Czasem trzeba osłodzić sobie trochę życie. Szczególnie gdy za oknem zimno, szaro, buro i ponuro. Żeby nie przesadzić ze słodkościami fajnym rozwiązaniem są słodkie drożdżowe bułeczki z kruszonką. Można podawać je z marmoladą , dżemem, miodem lub tak jak ja z odrobiną masła. Takie bułeczki zjedzone na śniadanie spokojnie spalimy w ciągu dnia. Miłego słodkiego wypiekania tych pyszności kochani. Buon Appetito !
SKŁADKI
Ciasto na bułeczki
- 25g drożdży
- 150 ml mleka
- 350g mąki pszennej tortowej
- 100g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 żółtka
- 1 białko
- 50g roztopionego masła
- Duża szczypta soli
- 80g mąka
- 60g masła
- 50g cukru
SPOSÓB WYKONANIA
Bułeczki
- Drożdże ucieramy w miseczce z łyżką cukru
- Mleko podgrzewamy w garnku do tem. około 40°C
- Mleko łączymy z utartymi drożdżami i resztą cukru
- Do osobnej dużej miski przesiewamy mąkę. Robimy w niej zagłębienie i wlewamy tam drożdże z cukrem. Robimy rozczyn i miskę przykrywamy oraz odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min.
- Gdy rozczyn troszkę urośnie dodajemy do niego cukier waniliowy i sól
- Wyrabiamy całość, dodajemy żółtka i roztopione masło
- Wyrabiamy wszytko dokładnie tak aby ciasto odklejało się od ręki, przykrywamy i odstawiamy na 40 min do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość
- Po wyrośnięciu ciasta ugniatamy je ponownie i robimy z niego bułeczki około 10-12 bułeczek.
- Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- Bułeczki jeszcze raz przykrywamy szmatką i odstawiamy na 20 min.
- Przed pieczeniem bułeczki smarujemy białkiem i posypujemy obficie kruszonką
- Tak przygotowane bułki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w tem. 190°C z termoobiegiem i bez termoobiegu 200°C około 12-14 min.
- Do miseczki wrzucamy mąkę
- Dodajemy cukier i ciepłe masło
- Wszystkie składniki zagniatamy ręką do uzyskania kruszonki
0 komentarze