Il ragu' alla bolognese
Il ragu' alla bolognese czyli po prostu makaron z sosem Bolońskim . Mój ulubiony sos, sycący coś dla miłośników mięsiwa. Dobry dla dorosłych jak i dla dzieci. Jest to przepis dość prosty więc każdy amator gotowania sobie z nim poradzi. Myślę że przepis spodoba się Wam i trafi do waszego serca przepraszam żołądka . Buon appetito.
SKŁADNIKI
- duża marchew
- duża cebula
- pół selera (bądź ćwiartka jeśli będzie duży)
- 250g mielonego mięsa wołowego ( używam wołowiny extra )
- 250g mielonego mięsa wieprzowego ( używam łopatki wieprzowej )
- 250ml bulionu
- 700g Passaty di pomodoro ( ja używam mutti )
- 2 łyżki olej z oliwek
- pół szklanki wina czerwonego wytrawnego
- według uznania sól i pieprz ( ja dodaje olio piccante zamiast pieprzu )
- ser pecorino ( może być inny parmezan ale do tego sosu pecorino jest najlepszy)
- 400g makaronu dowolny spaghetti , penne , co lubimy. 400g to jedna porcja obiadowa dla rodziny, sosu wychodzi znacznie więcej na pewno wystarczy na dwa obiady.
- opcjonalnie bazylia
SPOSÓB WYKONANIA
- Warzywa obieramy i trzemy na tarce o dużych oczka, wszytko trzemy do jednej miski.
- W dużym garnku rozgrzewamy na małym ogniu oliwę z oliwek, chwile max. dwie minuty tak aby nie było czuć intensywnej woni oliwy.
- Do rozgrzanej oliwy dodajemy warzywa zwiększamy minimalnie ogień i cały czas mieszamy przez około 3 minuty.
- Rozkręcamy porządnie ogień i dodajemy mięso i intensywnie mieszamy aż naczynka się zetną około 5 min.
- Dodajemy wino mieszamy i zmniejszamy ogień do minimum i przykrywamy garnek pokrywką na 3 min.
- Po upływie 3 min. dodajemy bulion mieszamy przykrywamy i czekamy 2 min.
- Dodajemy passatę , mieszamy. Jeśli sos będzie za" mało pomidorowy " dodajemy jeszcze dwie łyżeczki czubate koncentratu pomidorowego. Gotujemy na małym ogniu min. godzinę od czasu do czasu mieszamy. Lepiej wybrać wysoki garnek ponieważ sos przy mieszaniu lubi skakać.
- Pod koniec gotowanie przyprawiamy według uznania, mieszamy i próbujemy czy nam smak odpowiada
- Wstawiamy wodę na makaron i gotujemy według przepisu na opakowaniu.
- Jeśli makaron jest gotowy odcedzamy i dodajemy sos. Ja na jedną porcję makaronu na talerzu dodaję około dwie chochle sosu.
- Posypujemy obficie startym serem i dekorujemy listkami bazylii.
- Buon appetito
0 komentarze