Bułki pszenno - owsiane
Dzisiaj coś bardziej klasycznego. Przepis dla osób, które wybierają standardowe pieczywo pszenne. Oczywiście żeby nie było nudno to przepis jest urozmaicony o płatki owsiane. Płatki owsiane są bardzo zdrowe dla tego warto je dodawać gdzie popadnie do chleba, bułek a nawet do kotletów mielonych, świetnie wiążą mięso. Płatki owsiane mają właściwości probiotyczne, zawieją dużo błonnika, który poprawia pracę jelit. Obniżają ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. Stabilizują poziom krwi w organizmie. Poprawiają odporność. Uznawane są przez wielu za najdroższy pokarm na świecie.
Bułeczki pszenno - owsiane. Zapraszam. Buon Appetito !
- 3/4 szklanki płatków owsianych górskich
- 2 łyżki miodu
- 2 szczypty soli
- 200ml mleka 3,2% ( ja używam mleko bez laktozy 1,5% )
- 20g masła roztopionego
- 20g drożdży świeżych
- 320-350g mąki pszennej tortowej ( ja mam mąkę z młyna grubą i świetnie wychodzą z niej bułeczki )
- 1 jajko
- Do miski wsypujemy płatki, miód, sól, roztopione masło i ciepłe mleko
- Wszytko dokładnie mieszamy
- Odstawiamy do wystygnięcia
- W 3 łyżkach letniego mleka rozpuszczamy drożdże
- Drożdże dodajemy do wystudzonych masy, przesiewamy mąkę przez sito do pozostałych składników
- Wyrabiamy dokładnie ciasto
- Tak gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1h w ciepłe miejsce
- Jak ciasto wyrośnie ugniatamy je ponownie
- Robimy z niego kulki około10 bułek i kładziemy na blaszce pokrytą papierem do pieczenia
- Przykrywamy ściereczką bułeczki i ostawiamy w ciepłe miejsce na 30 min.
- Rozgrzewamy piekarnik do 200°C bez termoobiegu
- Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami owsianymi
- Pieczemy bułeczki około 14-16 min
- Upieczone bułki odstawiamy do wystygnięcia
0 komentarze