Kajzerki pełnoziarniste
Witajcie. Związku z dużym zainteresowaniem poprzednimi bułeczkami, postanowiłam zaproponować Wam podobny przepis na kajzerki. W tym przepisie wykorzystuje się mąkę pełnoziarnistą. Mąka pełnoziarnista to królowa wśród mąk, ponieważ produkowana jest z pełnych ziaren co znaczy, że nie traci swoich właściwości odżywczych. Taka mąka posiada dużo błonnika, witamin i minerałów. Jest więc o wiele zdrowsza, obojętnie czy wybierzemy pszenną żytnią czy orkiszową, to samo zdrowie.
Do zrobienia kajzerek wykorzystamy mąkę pszenną pełnoziarnistą. Kajzerki są łatwe w wykonaniu potrzebujemy tylko chwilkę czasu, żeby wyrosło ciasto. Mało pracy radości wiele. Polecam własne wypieki i rezygnacje z pieczywa kupnego. Buon appetito !
- Pół szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki płaskie miodu
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka wrzącej wody
- 20 g drożdży świeżych ( oraz 3 łyżki letniej wody do rozpuszczania )
- 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
- 1 szklanka mąki pszennej (oraz odrobina do ugniata ciasta )
- jajko
- 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego ( ja sama mielę ziarna w młynku, kupnu gotowy zmielony szybko się utlenia i traci na wartościach zdrowotnych)
- Do dużej miski wsypujemy płatki owsiane, dodajemy miód sól oraz masło i zalewamy wszytko wrzątkiem. Dokładnie mieszamy całość. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i odstawiamy na parę minut
- Dodajemy siemię lniane i drożdże do miski z płatkami owsianymi mieszamy dokładnie
- Dodajemy mąki i wyrabiamy ciasto
- Wyrobione ciasto zakrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 h w ciepłe miejsce
- Z wyrośniętego ciasta formujemy kulki na bułki i lekko spłaszczamy je. Odkładamy bułki na blachę do pieczenie wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy je i odstawiamy ponownie na około 45 min. w ciepłe miejsce.
- Jak bułeczki nabiorą objętości rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem na 190 °C lub bez na 200 °C . Możemy posmarować je roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzla, aby były błyszczące. Przed wstawieniem do piekarnika za pomocą noża robimy krzyżyki na bułkach. Tak gotowe wstawiamy do piekarnika na 15 min.
0 komentarze