Drożdżówki

by - 16:58

Witam Was kochani dziś przygotowałam przepis na proste drożdżówki. U mnie drożdżówki są z nadzieniem śliwkowym, ale spokojnie można zastąpić je każdym innym dżemem bądź marmoladą lub serem. Posypać je można kruszonką bądź czekoladą wedle uznania. Na końcu postu zamieściłam krótki filmik z instruktażem jak zawinąć  drożdżówki. Życzę Was owocnych wypieków. Buon Appetito !


LISTA SKŁADNIKÓW

ciasto
  • 300 g mąki
  • 20 g świeżych drożdży
  • 100 ml letniego mleka
  • 40 g płynnego masła
  • 50 g cukru
  • 0,5 opakowania cukru waniliowego (opcjonalnie)
  • 1 szczypta soli
  • 1 jajko
  • łyżeczka naturalnego aromatu waniliowego (opcjonalnie)
dodatki
  • 1 słoiczek ulubionych powideł, konfitury bądź dżemu
  • ulubione owoce pokrojone w drobną kosteczkę
  • kruszonka bądź czekoladowe w wiórki
  • 1 roztrzepane jajko
Kruszonka : 80 g mąki, 50 g płynnego masła, 50 g cukru 
                  Na kruszonkę: przesiewamy mąkę do miski mieszamy z roztopionym masłem i cukrem


SPOSÓB WYKONANIA

  1. Do miski przesiewamy mąkę, robimy w niej wgłębienie dodajemy pokruszone drożdże i letnie mleko i równocześnie mieszamy z niewielką ilością mąki. Przygotowany rozczyn przykrywamy i odstawiamy na 15 minut
  2. Jajko, masło, cukier dokładnie razem mieszamy i dodajemy do rozczynu. Mieszamy wszytko razem i zagniatamy następnie formujemy kule. Przekładamy ją do miski i odstawiamy na 20-30 minut tak aby podwoiło swoją objętość
  3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni, a blachę wykładamy papierem do pieczenia
  4. Na posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto. Wykrawamy z ciasta kwadrat następnie połowę smarujemy powidłami i zamykamy jak książkę i kroimy podłużne paski. Bierzemy jeden pasek i skręcamy go a następnie formujemy drożdżówkę. Smarujemy ciasto roztrzepanym jajkiem przy pomocy pędzla, posypujemy owocami i kruszonką odstawiamy blachę (patrz film instruktażowy poniżej )
  5. Drożdżówki pozostawiamy jeszcze na 10 minut do ponownego wyrośnięcia
  6. Pieczemy na środkowym poziomie z termoobiegiem przez 10-12 minut w zależności od wielkości. Boki drożdżówek powinny być lekko przyrumienione







You May Also Like

0 komentarze