Kurczak grillowany na sałacie z awokado, cieciorką i pomidorkami

by - 14:44

Witajcie kochani, mam dla was kolejny fit przepis na kurczaka grillowanego na sałacie z awokado, cieciorką i pomidorkami. Jesień to taki podstępny czas w którym łatwo przybieramy na wadze. Zmiana pogody wpływa na Naszą aktywność fizyczną.  Jesteśmy bardziej zmęczeni, znużeni, szybciej tracimy chęci do podejmowania aktywności fizycznej. Ważne, aby w tym czasie zadbać o prawidłową dietę. Dobrym sposobem na jesienną chandrę będą też posiłki pełne żywych kolorów. Warto wybierać jeszcze te świeże, regionalne produkty, gdyż jest to ostatni moment. Zapraszam ! Buon Appetito !


SKŁADNIKI 
  • 400g filetu z kurczaka 
  • 300g pomidorków koktajlowych 
  • 1 awokado 
  • 1 puszka cieciorki
  • 1 opakowanie mix sałat
  • 2 garście roszponki 
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżka oleju
  • granulowany czosnek
  • sos pomidorowy-chilli do sałaty i mięsa ( 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 150g jogurtu naturalnego, 2 łyżki oleju z zalewy od pomidorów suszonych, 2 łyżeczki papryki ostrej, 2 łyżeczki suszonej bazylii,1 łyżeczka miodu,  szczypty soli oraz czosnku granulowanego  )
  • przyprawa do kurczaka ekologiczna, bio ( bądź łyżeczka papryki słodkiej, kurkumy, granulowany czosnek, pieprz i sól )
  • opcjonalnie do ozdoby ocet balsamiczny gęsty tzw. glaze
SPOSÓB WYKONANIA 
  1. Piersi z kurczaka myjemy i oczyszczamy, następnie kroimy wzdłuż na dwie równe części
  2. Gdy kurczaka nasmarujemy olejem i przyprawiamy, to mieszamy i odstawimy na 30 minut
  3. Mięso grillujemy ( na płycie grillowej bądź patelni grillowej około 3 min z jednej strony )
  4. Do 2 misek dodajemy opakowanie mix-u sałat na pół
  5. Sałatę kropimy oliwą
  6. Pomidorki myjemy i kroimy na dwie bądź cztery części, kładziemy na sałatę
  7. Następnie oddzielamy cieciorkę od zalewy i kładziemy na sałacie 
  8. Awokado kroimy na pół i pozbywamy się skórki najlepiej za pomocą łyżki, posypujemy szczyptą granulowanego czosnku, kładziemy na sałacie
  9. Grillowanego kurczaka kroimy w paseczki kładziemy na sałacie, obok pozostałych składników
  10. W puste miejsca kładziemy roszponkę
  11. Tak gotową sałatę polewamy ówcześnie przygotowanym sosem pomidorowym-chilli
 ( możemy ozdobić glazą octu balsamicznego )
2 porcje 


You May Also Like

0 komentarze