Kurczak grillowany na sałacie z awokado, cieciorką i pomidorkami
Witajcie kochani, mam dla was kolejny fit przepis na kurczaka grillowanego na sałacie z awokado, cieciorką i pomidorkami. Jesień to taki podstępny czas w którym łatwo przybieramy na wadze. Zmiana pogody wpływa na Naszą aktywność fizyczną. Jesteśmy bardziej zmęczeni, znużeni, szybciej tracimy chęci do podejmowania aktywności fizycznej. Ważne, aby w tym czasie zadbać o prawidłową dietę. Dobrym sposobem na jesienną chandrę będą też posiłki pełne żywych kolorów. Warto wybierać jeszcze te świeże, regionalne produkty, gdyż jest to ostatni moment. Zapraszam ! Buon Appetito !
- 400g filetu z kurczaka
- 300g pomidorków koktajlowych
- 1 awokado
- 1 puszka cieciorki
- 1 opakowanie mix sałat
- 2 garście roszponki
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżka oleju
- granulowany czosnek
- sos pomidorowy-chilli do sałaty i mięsa ( 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 150g jogurtu naturalnego, 2 łyżki oleju z zalewy od pomidorów suszonych, 2 łyżeczki papryki ostrej, 2 łyżeczki suszonej bazylii,1 łyżeczka miodu, szczypty soli oraz czosnku granulowanego )
- przyprawa do kurczaka ekologiczna, bio ( bądź łyżeczka papryki słodkiej, kurkumy, granulowany czosnek, pieprz i sól )
- opcjonalnie do ozdoby ocet balsamiczny gęsty tzw. glaze
- Piersi z kurczaka myjemy i oczyszczamy, następnie kroimy wzdłuż na dwie równe części
- Gdy kurczaka nasmarujemy olejem i przyprawiamy, to mieszamy i odstawimy na 30 minut
- Mięso grillujemy ( na płycie grillowej bądź patelni grillowej około 3 min z jednej strony )
- Do 2 misek dodajemy opakowanie mix-u sałat na pół
- Sałatę kropimy oliwą
- Pomidorki myjemy i kroimy na dwie bądź cztery części, kładziemy na sałatę
- Następnie oddzielamy cieciorkę od zalewy i kładziemy na sałacie
- Awokado kroimy na pół i pozbywamy się skórki najlepiej za pomocą łyżki, posypujemy szczyptą granulowanego czosnku, kładziemy na sałacie
- Grillowanego kurczaka kroimy w paseczki kładziemy na sałacie, obok pozostałych składników
- W puste miejsca kładziemy roszponkę
- Tak gotową sałatę polewamy ówcześnie przygotowanym sosem pomidorowym-chilli
2 porcje
0 komentarze