Bezglutenowy chleb śródziemnomorski

by - 16:40

Witajcie kochani, dzisiaj przygotowałam chleb bezglutenowy. Śródziemnomorski bo z przyprawami, nasionami i oliwkami. Dodatki te dodały mu aromatu i ciekawego smaku. Chleb jest banalny w wykonaniu i każdemu na pewno się uda. Szybko wyrasta nie wymaga ponownego zagniatania. Oczywiście zapraszam do wykonania. Buon Appetito !


SKŁADNIKI 
  • 500 g mieszanki chlebowej bezglutenowej Mąka Mix B marki Schar
  • 500 ml letniej przegotowanej wody
  • 3 łyżki oliwy ( bądź po 1 łyżce : oliwy, oleju lnianego oraz oleju z pestek dyni )
  • 30 g świeżych drożdży, bądź bezglutenowych suche 1,5 łyżeczki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka nasion chia
  • 2 łyżki mieszanki włoskiej ( pestki dyni, słonecznika, orzeszki pinii ) ( bądź inne nasiona oleiste )  
  • 2 łyżki ziół prowansalskich 
  • ( opcjonalnie dwie łyżki oliwek czarnych pokrojonych i odsączonych, bez pestek  ) 
 SPOSÓB WYKONANIA 
  1. Droższe rozpuszczamy w letniej wodzie
  2. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dobrze ugniatamy, ( mąka bezglutenowa się klei, więc ja ugniatam ciasto w rękawiczkach )
  3. Ciasto przekładamy do keksówki ( około połowa blaszki ), ówcześnie wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Zostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu, pod przykryciem. Możemy pod ścierkę ustawić 4 wysokie szklanki, aby ciasto podczas wyrośnięcia nie dotknęło ścierki
  5. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190°C z termoobiegiem
  6. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut
  7. Chleb po upieczeniu wyciągamy z formy i studzimy na kratce

You May Also Like

0 komentarze