Bezglutenowy chleb śródziemnomorski
Witajcie kochani, dzisiaj przygotowałam chleb bezglutenowy. Śródziemnomorski bo z przyprawami, nasionami i oliwkami. Dodatki te dodały mu aromatu i ciekawego smaku. Chleb jest banalny w wykonaniu i każdemu na pewno się uda. Szybko wyrasta nie wymaga ponownego zagniatania. Oczywiście zapraszam do wykonania. Buon Appetito !
SKŁADNIKI
- 500 g mieszanki chlebowej bezglutenowej Mąka Mix B marki Schar
- 500 ml letniej przegotowanej wody
- 3 łyżki oliwy ( bądź po 1 łyżce : oliwy, oleju lnianego oraz oleju z pestek dyni )
- 30 g świeżych drożdży, bądź bezglutenowych suche 1,5 łyżeczki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżka nasion chia
- 2 łyżki mieszanki włoskiej ( pestki dyni, słonecznika, orzeszki pinii ) ( bądź inne nasiona oleiste )
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- ( opcjonalnie dwie łyżki oliwek czarnych pokrojonych i odsączonych, bez pestek )
SPOSÓB WYKONANIA
- Droższe rozpuszczamy w letniej wodzie
- Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dobrze ugniatamy, ( mąka bezglutenowa się klei, więc ja ugniatam ciasto w rękawiczkach )
- Ciasto przekładamy do keksówki ( około połowa blaszki ), ówcześnie wyłożoną papierem do pieczenia.
- Zostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu, pod przykryciem. Możemy pod ścierkę ustawić 4 wysokie szklanki, aby ciasto podczas wyrośnięcia nie dotknęło ścierki
- Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190°C z termoobiegiem
- Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut
- Chleb po upieczeniu wyciągamy z formy i studzimy na kratce
0 komentarze