Witajcie, pomysł na dzisiejszy obiad to zapiekana pierś z kurczaka. Faszerowana pomidorami suszonymi, szpinakiem, mozzarella i delikatnym sosem pomidorowym. Proponuję podać ją z kaszą kuskus i warzywami ale jeśli wolicie inną kaszę to śmiało można ją zastąpić. Obiad jest ekspresowy. Wykonanie jego może zając maksymalnie 30 min. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. Buon Appetito !
SKŁADNIKI
Pierś
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 0,5 mozzarelli
- 5 suszonych pomidorów
- 1 garść szpinaku
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego
- 2 łyżki mielonej słodkiej papryki
- 3 szczypty soli
- 5 łyżek pasaty pomidorowej
- 5 listów bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 1 szczypta pieprzu cayenne
- papier do pieczenia
- wykałaczki
- 3/4 szklanki kuskus
- 3/4 szklanki wrzątku
- 0,5 marchewki
- 0,5 papryki czerwonej
- 1 ząbek czosnku
- 1 garść szpinaku
- 1 garść pomidorków koktajlowych
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy
SPOSÓB WYKONANIA
- Pierś umyć i oczyścić, przekrawamy ją ostrym nożem w połowie ale nie do końca, robimy miejsce na farsz
- Smarujemy piersi olejem, mieloną słodką papryką i solą
- Szpinak myjemy, odrywamy ogonki
- Pomidory suszone kroimy w paseczki, a mozzarelle w plasterki
- W miseczce robimy sos z pasaty, przeciśniętego czosnku, posiekanej bazylii, szczypty soli i pieprzu cayenne, mieszamy składniki
- Środek piersi smarujemy gotowym sosem z pasaty, wkładamy po dwa plasterki mozzarelli, szpinak i pomidorki suszone, wykałaczkami zaciskamy pierś
- Rozgrzewamy piekarnik do tem. 180°C
- Tak gotowe piersi obsmażamy z obu stron nie dłużnej niż 2 minuty po jednaj stronie
- Obsmażone piersi kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
- Pieczemy około 13 min.
- Do miski wrzucamy kaszę i zalewamy ją wrzątkiem przykrywamy i czekamy, aż napęcznieje
- W między czasie kroimy marchew i paprykę w drobną kosteczkę
- Szpinak myjemy, odrywamy ogonki i siekamy
- Pomidorki kroimy na pół bądź w ćwiartki
- Mieszamy warzywa z kaszą, dodajemy przeciśnięty czosnek, solimy i dodajemy oliwę
- Mieszamy wszytko
0 komentarze