Spaghetti z cukini
Witajcie, szał redukcji wagi trwa. Kombinuje, wymyślam, aby było smacznie, zdrowo i niskokaloryczne. Dziś zastąpiłam zwykły makaron, cukinią. Cukinia to świetny zamiennik w 100g ma zaledwie 21 kcal, natomiast zwykły makaron w 100g zawiera aż 330 kcal. Do wykonania makaronu, będziemy potrzebować temperówki do warzyw. Ja temperówkę zamówiłam przez internet i jestem z niej bardzo zadowolona. Podobno dość trudno znaleźć dobrą temperówka i ich ceny się wahają od kilku złoty do kilkunastu. Jeśli ktoś jest zainteresowany temperówką to proszę o komentarz na dole pod przepisem. Przejdźmy więc do przepisu. Buon Appetito !
- 2 cukinie
- 2 ząbki czosnku
- 200g szpinaku
- 150g pomidorów truskawkowych ( bądź koktajlowe )
- 50g tartego parmezanu ( odrobina również do posypania )
- 2 łyżki śmietany do zup i sosów
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka oliwy pikantnej (bądź dwie szczypty pieprzu)
- opcjonalnie 100g prosciutto crudo dla mięsożerców ;)
- W dużym garnku zagotowujemy wodę i solimy
- Cukinie myjemy odcinamy końce i trzemy na temperówce, najlepiej ciągłym ruchem aby makaron się nie rozwalił
- Pomidorki kroimy na pół, szpinak myjemy i osuszamy, prosciutto kroimy w paski
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, przeciskamy przez prasę czosnek, i dodajemy go na patelnie, musimy uważać żeby olej nie był zbyt rozgrzany ani zbyt duży, bo czosnek lubi się przypalić
- Dodajemy prosciutto i mieszamy cały czas około 2 min.
- Dodajemy pomidorki przysmażamy je około 2 min. cały czas mieszając na koniec dodajemy szpinak, mieszamy dokładnie wszytko i przysmażamy do czasu aż szpinak straci swoją objętość
- Do gotującej i osolonej wody wrzucamy makraon z cukinii.. Gotujemy go 2-3 min.
- Odcedzamy na durszlaku
- Gdy nasz szpinak straci objętość dodajemy parmezan i śmietanę mieszamy wszytko około 1 min.
- Przyprawiamy sos do smaku solą i pieprzem bądź oliwą pikantną
0 komentarze