Baba drożdżowa
Witajcie, świąteczne szaleństwo zaczynam dość późno. Praca i inne sprawy niestety górowały. Na całe szczęście do niedzielnego śniadania jeszcze trochę czasu, więc mam czas na wypieki. Dzisiaj upiekłam standardową babę drożdżową. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. Buon Appetito !
- 150g rodzynek
- 50 ml rumu
- 250 ml letniego mleka
- 20g świeżych drożdży
- 500g mąki pszennej tortowej
- 8 żółtek
- 120g roztopionego masła
- 150g cukru
- 1 szczypta soli
- sok z jedna cytryny
- 150g cukru pudru
- starta skórka z jednej cytryny
SPOSÓB WYKONANIA
- Rodzynki przekupujemy wrzątkiem i przesypujemy do miski, zalewamy je rumem i odstawiamy na 30 min.
- W letnim mleku rozpuszczamy drożdże ze szczyptą cukru
- Do dużej miski wsypujemy 100g mąki, mieszamy z drożdżami i mlekiem, odstawiamy na chwile
- W mniejszej misce ubijamy mikserem żółtka z cukrem, aby uzyskać jednolitą masę
- Przekładamy krem z żółtek do dużej miski z drożdżami i mąką, i stopniowo dosypujemy pozostała cześć mąki. Dodajemy roztopione masło, rodzynki i szczyptę soli
- Mieszamy wszytko do uzyskania jednolitej masy, ciasto może delikatnie się kleić do dłoni
- Miskę przykrywamy odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 min.
- Po upływie czasu, ciasto powinno podwoić swoją objętość, tak gotowe ciasto przekładamy do formy do pieczenia, wysmarowaną masłem i odstawiamy na 30min
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170-180°C
- Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 40 min. Ciasto sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone
- Jak ciasto trochę ostygnie kładziemy je właściwym spodem i ściągamy formę
- Ostudzone ciasto polewamy polewą
- Aby wykonać polewę mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny i mieszamy intensywnie, polewamy babę
- Posypujemy ją delikatnie cukrem pudrem i startą skórką z cytryny
0 komentarze